Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Písek ze Sahary z auta nikdy nesmývejte houbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - sasint

V minulých dnech pokryl Českou republiku písek ze Sahary. Na všem, včetně našich kamarádů na čtyřech kolech, se tak mohl usadit žlutý prachový film. Jako ho ale sundat bez poškození laku?

Článek

Dnes je to písek, zítra to bude pyl, jindy to může být pro změnu bláto. Žádnou z nečistot byste neměli z laku automobilu utírat ani tou nejjemnější houbičkou. Nejde ani tak o poškrábání laku povrchem houby, či hadru, ale o drobné nečistoty, které se na houbě usadí a vy jimi pak tahy po autě poškozujete jeho lak.

Není nad bezkontaktní mytí

Pokud nevlastníte vysokotlaký čistič, navštivte při mytí automobilu v první řadě ruční bezkontaktní myčku aut. Čistou vodou pod vysokým tlakem z povrchu vozu smyjete dokonale veškeré nečistoty. Většina myček má také program a speciální směs na odstranění hmyzu, nebo aktivní pěnu pro snazší odstranění zaschlých nečistot.

Umýváte-li váš vůz doma za pomocí vysokotlakého čističe, používejte vždy šampony určené k mytí aut. Nikdy nepoužívejte kuchyňské prostředky na mytí, jsou až příliš agresivní a mohly by nenávratně poškodit lak vašeho vozu.

Automatické myčky jen z nouze

Stejně jako na houbách, tak i na kartáčích v automatických myčkách ulpívají drobné kamínky a částečky prachu, které pohyby po karoserii ničí její lak. Pokud máte auto, u kterého vám příliš nezáleží na vzhledu, klidně do automatických myček jezděte, v opačném případě je využívejte jen v nouzi.

Vosk použijte vždy

Aby zůstal lak vašeho auta co nejdéle v co nejlepší kondici, vždy po dokonalém umytí použijte vosk. Bezkontaktní myčky mají jako jeden z programů také voskování, ale nezastane ani zdaleka takovou funkci, jako vosk, který si na lak svého vozu nanesete sami. Na značce téměř nezáleží, vždy k jeho nanášení ale použijte dokonale čistý a co nejjemnější hadřík. S jeho pomocí krouživými pohyby rozetřete vosk po celé karoserii. Na laku tak vytvoříte tenký film, který váš vůz rozzáří, dodá mu lesk, oživí jeho barvy a zamezí vyblednutí vlivem slunce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz