Hlavní obsah
Finance

Pizza za 15 bilionů korun: Před 14 lety proběhl první obchod v bitcoinech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - joshuemd

V minulých zažíval svět kryptoměn čtrnácté výročí prvního uskutečněného směnného obchodu v bitcoinech.

Článek

Před čtrnácti lety se odehrál osudový okamžik ve světě kryptoměn. Floridský programátor Laszlo Hanyecz si totiž objednal dvě pizzy s donáškou, za což hodlal zaplatit v bitcoinech, a což se mu nakonec podařilo. Jedná se tak o historicky první směnný obchod uskutečněný v kryptoměně a de facto oficiální uznání bitcoinu jako platidla.

18. června 2010 si floridský programátor Laszlo Hanyecz hodlal objednat z řetězce rychlého občerstvení Papa John’s dvě pizzy a zaplatit za ně v bitcoinech. Tato platební metoda není příliš běžná ani dnes, natož v roce 2010, a to hlavně kvůli absenci platebních terminálů, které by takové transakce umožňovaly. Hanyecz vytvořil výzvu, kde žádal jednoho dobrovolníka, aby mu přivezl pizzu ze zmíněné restaurace a nechal si za jídlo i donášku zaplatit v bitcoinech. V tuto chvíli nastupuje na scénu neméně důležitý účastník obchodu. Jeremy Sturdivant, další člen tehdejší aktivní bitcoinové komunity, se tehdy rozhodl výzvu Hanyecze vyslyšet a virtuální měnu coby prostředek směny přijmout.

Nešlo jen o pizzu

Tímto směnným obchodem se zapsali Jeremy Sturdivant a Laszlo Hanyecz do dějin krypta a den, kdy se transakce uskutečnila je od té doby znám jako Bitcoin pizza day.

Abychom pochopili, jak obrovský význam měl tento den na budoucí vývoj kryptoměn, musíme si uvědomit, že bitcoin byl tou dobou v úplných počátcích a neměl prakticky žádnou hodnotu. Poukazuje na to i fakt, že Jeremy Sturdivant inkasoval za dvě pizzy s donáškou dnes neuvěřitelných 10 000 jednotek bitcoinu. Až tak mizivá byla hodnota této kryptoměny. Účelem ale bylo dokázat, že kryptoměny jsou budoucnost a mohou se stát legálním a uznávaným platidlem.

Svého nákupu nelituje

Kdyby si programátor Laszlo Hanyecz svých 10 000 bitcoinů ponechal, byl by z něj dnes takřka nejbohatší muž planety. Svého nákupu ale nelituje. Dokázal světu, že bitcoin má budoucnost a dokáže plnohodnotně nahradit jakoukoliv dosud používanou měnu. Možná právě díky němu získaly kryptoměny takovou popularitu a začala raketově stoupat jejich hodnota. A možná že kdyby si Hanyecz kdysi svých 10 000 botcoinů ponechal, měly by dnes hodnotu dvou pizz s donáškou.

Zdroj: Coindesk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz