Hlavní obsah
Finance

SEC rozhodne o ETF kryptoměnách: Bude to boom nebo krach?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jaydeep - pixaby.com

Schválení nebo neschválení spotových bitcoinových ETF (exchange-traded fund) americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) je jednou z nejočekávanějších událostí na kryptoměnovém trhu. Mělo by k němu dojít v nejbližších dnech.

Článek

Schválení spotových ETF by mohlo mít významný dopad na kryptoměnový trh. Otevřelo by to cestu pro nové investory, kteří by mohli do bitcoinu investovat prostřednictvím ETF. ETF jsou totiž investiční produkty, které jsou obchodovány na burze a nabízejí řadu výhod, jako je například nízká nákladovost nebo likvidita.

Podle některých odborníků by schválení spotových ETF mohlo vést k prudkému růstu ceny bitcoinu. Nové investory by mohly přilákat především výhody ETF, jako je nízká nákladovost a likvidita. ETF by také mohly pomoci zvýšit důvěru investorů v bitcoin jako bezpečné a stabilní investice.

Na druhou stranu je také možné, že by schválení spotových ETF nemělo na cenu bitcoinu žádný významný dopad. Někteří odborníci se domnívají, že bitcoin je již dostatečně známý a dostupný pro širokou veřejnost, takže schválení ETF by nemuselo přinést žádné nové investory.

Pokud by SEC neschválila spotové ETF, mohlo by to mít negativní dopad na kryptoměnový trh. Nové investory by mohlo odradit, že by nemohli do bitcoinu investovat prostřednictvím ETF. To by mohlo vést k poklesu ceny bitcoinu.

Scénář schválení spotových ETF

Zvýšení ceny bitcoinu

Nové investory by mohly přilákat především výhody ETF, jako je nízká nákladovost a likvidita. ETF by také mohly pomoci zvýšit důvěru investorů v bitcoin jako bezpečné a stabilní investice.

Zvýšení likvidity

ETF by zvýšily likviditu bitcoinového trhu, což by usnadnilo investorům obchodování s bitcoinem.

Zvýšení regulace

Schválení spotových ETF by mohlo vést k větší regulaci kryptoměnového trhu.

Scénář neschválení spotových ETF

Pokles ceny bitcoinu

Nové investory by mohlo odradit, že by nemohli do bitcoinu investovat prostřednictvím ETF. To by mohlo vést k poklesu ceny bitcoinu.

Snížení důvěry investorů

Neschválení spotových ETF by mohlo snížit důvěru investorů v bitcoin jako bezpečnou a stabilní investici.

Zvýšení volatility

Neschválení spotových ETF by mohlo vést k zvýšení volatility bitcoinového trhu.

Jaké je tedy pravděpodobné, co se stane? To se dá jen těžko předpovědět. SEC v minulosti opakovaně zamítala žádosti o spotové bitcoinové ETF, takže není jasné, zda se její postoj změní. Pokud by SEC schválila spotové ETF, mohlo by to být významným krokem směrem k plné regulaci kryptoměnového trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz