Hlavní obsah
Cestování

Seriál MOST! udělal z Chánova turistickou destinaci. Navštívili jsme ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Seriál České televize zpopularizoval obyčejné město a jeho vyloučené lokality. Davy turistů si chtějí po jeho odvysílání dát pivo v Severce, navštívit otočený kostel, nebo vyjít k hradu Hněvín.

Článek

Je tomu už pár let, co se na obrazovkách osm týdnů po sobě objevoval nový díl seriálu MOST! Stejně jako tisíce dalších diváků jsem i já čekal netrpělivě jak se se svými osudy poperou Luďan, Dáša a další postavy ze seriálu.

O jednom prodlouženém víkendu nebylo moc co dělat, rozhodli jsme se pro to, že ho strávíme v Mostě a poznáme na vlastní oči některá zajímavá místa ze seriálu. První den jsme navštívili legendární nevysvěcený kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl v roce 1975 po kolejích přesunut o 841 m a jelikož ho postavili obráceně, tedy je orientovaný na jih, nemohl být opětovně vysvěcen. Takto je tedy kostel prezentován v seriálu. Ve skutečnosti byl vysvěcen již v roce 1993 a to krátce po dokončení veškerých restaurátorských pracích.

Foto: Michal Strych

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

První den jsme zakončili v restauraci Severka, ve které se odehrává značná část seriálu. Severka je spíše výčep s výdejnou obědů. Nachází se v ulici Zdeňka Fibicha mezi panelovými domy. Není ničím výjimečná oproti jiným hospodám, ale návštěvnost má v posledních letech vysokou. Po vkročení do zařízení na nás dýchla retro atmosféra. Po prostoru bylo rozeseto asi tak deset stolů, z nichž jeden, ten seriálový, měl rezervaci pro stálé hosty. Dali jsme si pár piv a odebrali se pomalu na hotelový pokoj ke spánku.

Foto: Michal Strych

Rastaurace Severka

Další den jsme se vydali na hrad Hněvín. Byl to tedy pořádný krpál. V areálu hradu je stánek s občerstvení, takže pokud byste se vydali na stejnou cestu, nemusíte se obávat, že byste nahoře neměli kde načerpat síly. Na hradě probíhají každoročně středověké slavnosti, shodou náhod jsme je zrovna stihli, takže o program jsme měli na několik hodin postaráno. Kousek od hradu se nachází vyhlídka, kde seděli seriálový Franta s Dášou a kde došlo k potyčce mezi Edou a Frantou. Z altánku je nádherný výhled na Most. Bohužel je téměř vždy někým obsazena.

Foto: Michal Strych

Hrad Hněvín

Foto: Michal Strych

Vyhlídka na Most

Prošli jsme si ještě několik mimo seriálových míst a večer jsme se opět vydali do Severky. Cestou nás zastavil cyklista s dotazem, jestli jsme místní a jestli nevíme, kde je ta seriálová Severka. Místní nejsme, ale do Severky jsme ho shodou okolností nasměrovat dokázali. S cyklistou a dalšími jsme ten večer zjistili, že 99 % návštěvníků této restaurace jsou od odvysílání seriálu MOST! turisté.

Třetí den už nás čekala cesta domů, stihli jsme ale před odjezdem navštívit ještě několik zajímavých míst, jako například dům, ve kterém žije seriálový Luďěk Říha, nebo autodrom, na kterém probíhaly noční závody. Samozřejmě jsme ale před odjezdem nesměli opomenout navštívit sídliště Chánov, které bylo negativně zpopularizované již před odvysíláním seriálu MOST! Už z dálky bylo vidět, že se jedná o vyloučenou lokalitu. V místě stojí několik panelových domů, které jsou z části bez oken, ale přesto obydlené. Všude po okolí jsou hromady odpadků, přesto že popelnic je v místě dostatek. Lokalita působí velice zanedbaně a už při příjezdu na nás dýchla negativní atmosféra spolu se strachem. Zdrželi jsme se jen krátce, z auta jsme nevycházeli, prakticky jsme jen projeli. Venku byly hloučky lidí a spousta dětí. Cítil jsem, jak se všechny oči upřeně dívaly na naše auto jako na nějakého vetřelce. Nedivil bych se, kdybychom se dočkali nějakých nadávek, nebo i fyzického kontaktu. Věřím, že od odvysílání seriálu se jezdí na Chánov a jeho obyvatele dívat spousta turistů jako na opičky do zoo.

Pokud byste se rádi vydali do Mostu stejně jako my, máme pro vás ještě několik tipů v okolí. Můžete navštívit například Červený hrádek, kde vám rádi udělají prohlídku, můžete tu také posedět v kavárně, nebo relaxovat v zámecké zahradě.

Foto: Michal Strych

Interiér Červeného hrádku

Pro nadšence do turistiky je nedaleko hora Milešovka, která je vysoká 837 m. Cesta nahoru není nijak náročná, ale několik hodin vám zabere. Na vrcholu pak můžete nabrat síly v restauraci.

Foto: Michal Strych

Milešovka

Pro milovníky zvířat je pak v nedalekém Chomutově menší zoo. Pokud vás tlačí čas, nebo jste unavení, můžete pro transport po zoo využít mikro vláček, kterým pohodlně projedete všechny expozice.

Foto: Michal Strych

Vláček v Chomutovské zoo

Před shlédnutím seriálu MOST! by mě nenapadlo město Most jako turistickou destinaci navštívit, ale musím uznat, že je tu spousta zajímavých míst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz