Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Solná lampa: Pro člověka aromaterapie, pro domácí mazlíčky možná smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - TeamK

Solnou lampu najdete ve většině domácnostech. O jejím přínosu pro lidský organismus není pochyb, pokud s ní ale přijde do kontaktu váš čtyřnohý mazlíček, může dojít k tragédii.

Článek

Tento případ se odehrál v roce 2019 na Novém Zélandu a informovala o něm veterinární klinika Rose Avenue, kam vyděšená a bezradná Maddie Smith přivedla své bezvládné koťátko.

Vše začalo ve středu 26. června, kdy si Meddie po probuzení všimla, jak jejich kočičí miláček Rubby zvláštně pokulhává a pokyvuje hlavou. „Zpočátku jsme si mysleli, že je to jen proto, že mu byla taková zima, tak jsme ho zahřáli a odjeli jako obvykle do práce“, vypráví Meddie. „Odpoledne, když Clayton (manžel) přijel domů z práce, byl Rubbyho stav dramaticky horší, tak jsme ho vzali okamžitě k veterináři.“

Veterinář si zprvu mysleli, že Rubby trpí nějakým neurologickým onemocněním, protože nemohl dost dobře chodit, neviděl, neslyšel a nemohl se pořádně ani najíst. Jeho základní smysly se během dvanácti hodiny prakticky vytratily.

Na klinice provedly Rubbymu veškerá možná vyšetření, ale vše bylo v normě. Nakonec provedli krevní testy, které ukázaly, že má Rubby vysokou hladinu sodíku. To znamená, že zkonzumovat velké množství soli, z čehož měl otravu solí. Sůl způsobila otok mozku, díky čemuž má neurologické problémy.

Odpověď na otázku, kde se mohla kočka dostat k takovému množství soli, je jednoduchá. Rubby totiž objevil a hlavně ochutnal solnou lampu, která stála v obýváku.

Pro zvířata je sůl vysoce návyková a hlavně ve velkém množství smrtelná. Její návykovost můžeme přirovnat k pytlíku brambůrek, které jíte jednoduše, dokud nejsou všechny pryč.

Je zázrak, že Rubby s ohledem na svůj stav přežil. jeho cesta k úplnému zotavení byla sice dlouhá a náročná, ale zvládl to. Meddie varuje všechny chovatele čtyřnohých mazlíčků, aby je nevystavovali zbytečnému nebezpečí v podobě solné lampy. Chvilka nepozornosti vás může připravit o vašeho rodinného přítele. Pokud tedy doma máte solnou lampu, zbavte se jí, nebo ji schovejte někam, kde ji nemohou zvířata objevit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz