Hlavní obsah
Jídlo a pití

Sushi zvládnete hravě připravit doma. Trik je v podložce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Strych

Také rádi zkoušíte nové recepty? A co třeba takové sushi? Příprava není ani zdaleka tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Článek

Do restaurace chodím převážně proto, abych poznával nové chutě a dal si něco, co si nedokážu připravit sám. Jedno z jídel, které mě snad nikdy neomrzí, je sushi. Dlouho jsem mu odolával, nejsem příznivcem konzumace syrového masa, ani všelijakých mořských plodů. Co se ale sushi týče, udělal jsem v rámci zkoumání výjimku a musím říct, že jsem neudělal chybu. Okusil jsem několik asijských restaurací, i těch které se specializují na runnig sushi a stále se nemohu nabažit.

Jelikož mám rád výzvy v kuchyni, usmyslel jsem si, že další jídlo, které si připravím doma, bude sushi. V mém oblíbeném asijském obchodě jsem se doptal, co budu k přípravě potřebovat a směle jsem se vrhl do nákupu.

Co k tomu budeme potřebovat

  • Japonská rýže s krátkými kulatými zrny
  • Rýžový ocet
  • cukr
  • sůl
  • Mořská řasa
  • Podložka na sushi (prakticky pouze svázané špejle)
  • Náplň dle libosti - avokádo, okurka, paprika, tuňák, uzený losos, vejce, surimi tyčinky

Pokud byste chtěli sushi plnit syrovými mořskými plody, musíte si být stoprocentně jisti jejich čerstvostí

Na dochucení

  • Nakládaný zázvor (popřípadě čerstvý, ale je potřeba ho naložit týden předem)
  • Sojová omáčka
  • Wasabi pasta

Trik je v grifu s podložkou

Jestli máte veškeré ingredience koupené, je na čase se vrhnout na přípravu samotných sushi rolek. Nejprve si uvaříme rýži. Je důležité rýži lehce rozvařit, aby byla mírně lepivá. V dalším hrnci si připravíme sladkokyselý nálev, ten se na jeden hrnek rýže skládá z pěti polévkových lžic vody, tří lžic rýžového octa, jedné čajové lžičky cukru a špetky soli. Lehce povaříce a následně nálev nalijeme do vařené rýže a pořádně promícháme.Dále vezměte podložku ze špejlí a rozložte na ni jeden plát řas. Pro případ, že byste si chtěli ulehčit práci s následným čištěním podložky od zapadané rýže, zabalte ji nejdříve do potravinové fólie. Plát řasy mívá pět naznačených částí. Pro běžnou velikost rolky můžete jednu odříznout. Příliš dlouhá řasa nedělá následně úhledný řez. Dávejte si také pozor na jakou stranu budete nanášet rýži. Řasa má hrubou a hladkou stranu. Rýže se nanáší na tu hrubou, takže řasu položte hladkou stranou k podložce.

Foto: Michal Strych

Podložka na sushi

Foto: Michal Strych

Řasa na sushi

Nyní si vezměte trochu rýže a rozprostřete ji po cca. dvou třetinách řasy tak, jak je to na obrázku. Nedávejte příliš vysokou vrstvu a dbejte na to, aby byla rýže po celé ploše ve stejné výšce.

Foto: Michal Strych

Rýže v sushi

Pro svou první rolku použijte jako náplň něco, co má pravidelný pevný tvar, abyste eliminovali nedostatky a případné komplikace. V našem případě jsme použili surimi tyčinky. Když máte naplň na svém místě, pusťte se do rolování přesně podle obrázků níže.

Foto: Michal Strych

rolování 1

Překlopte okraj řasy s rýží přes náplň a zároveň přizvedněte podložku.

Foto: Michal Strych

rolování 2

Zavinujte pomalu a rovnoměrně pomocí podložky celý obsah rolky.

Foto: Michal Strych

rolování 3

Po celou dobu rolování i na závěr je potřeba vyvíjet mírný tlak na celou rolku a spojit tak všechny ingredience.

Foto: Michal Strych

rolování 4

Tímto je rolka hotová. Stejným způsobem rolujte jednu rolku za druhou dokud máte ingredience. Nebojte se rozmanitých chutí. klidně udělejte každou z rolek s jinou náplní. S každým dalším rolováním vám to půjde líp.

Foto: Michal Strych

krájení sushi

Rolky na závěr nakrájíme na přibližně tři centimetry široké kousky a podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi pastou a sojovou omáčkou.

Kdo by nesehnal nakládaný zázvor, může si ho naložit sám, opět se nejedná o nic složitého.Do hrnce dejte půl hrnku vody, deset lžic octa, dvě lžíce cukru a lžíci soli, přidejte na jemné plátky nakrájený zázvor a do změknutí vařte cca. 15 minut.

Pro ten správný zážitek jezte sushi hůlkami. Dobrou chuť!

Foto: Michal Strych

Sushi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz