Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajina tvrdí, že prorazila ruskou obrannou linii na okupovaném jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zlomeny-valka-opusteny-poskozeny-12325254/

Zničený tank na Ukrajině

Šéf obrany říká, že Kyjev „rozšiřuje“ opěrný bod poblíž Robotyne na jihu Ukrajiny. Píše o tom Olesia Safronova z Agentury Bloomberg.

Článek

Ukrajinské síly prorazily první linii ruských opevnění na jihovýchodě země a bojují o rozšíření průlomu, řekl šéf národní obrany ve snaze o potenciální průlom.

Ministr obrany Oleksii Reznikov řekl 29. srpna, že ukrajinští vojáci, pěšky a většinou v noci, pomalu postupovali při čištění silně zaminovaných oblastí, aby vytvořili přístupové koridory pro větší síly, které nyní probojovaly přes první hlavní linii ruských zákopů, bunkrů a pastí na tanky. Jedná se o mimořádný výsledek dvouměsíční snahy.

Ukrajinská armáda uvedla, že její jednotky minulý týden vztyčily ve strategické vesnici státní vlajku, a zveřejnila video, které tento krok ukazuje. Síly poté prováděly záškodnické operace, dokud v pondělí nepotvrdily kontrolu, uvedl Oleksii Reznikov.

Zpět do května 2023

Náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar již dříve ukrajinské televizi řekla, že kyjevské jednotky, které zahájily protiofenzívu na začátku června, se nyní přesouvají jihovýchodně od Robotyně a jižně od nedaleké Malé Tokmačky. Ukrajinské síly bojují s ruskými jednotkami také na východě Ukrajiny a jejich postup je pomalejší, než se všeobecně očekávalo, protože narážejí na rozsáhlá ruská minová pole a zákopy. Maliar popsala situaci na bojišti na východě země v uplynulém týdnu jako „very hot“. Uvedla, že ruské jednotky tam shromažďují nové síly a přeskupují se a Moskva se tam snaží nasadit své nejlepší vojáky.

Záměrné mlžení?

Média informovala o schůzce vysokých vojenských velitelů NATO a nejvyššího ukrajinského generála, která se konala tento měsíc a týkala se obnovení ukrajinské vojenské strategie.

Deník New York Times minulý týden citoval americké a další západní představitele, podle nichž ofenziva dosáhla jen omezeného pokroku, protože Ukrajina má příliš mnoho vojáků na nesprávných místech.

Tajná operace

Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí ve svém nočním videoposelství hovořil o různých sektorech fronty, ale o Robotyni se nezmínil. Uvedl, že ukrajinské síly připravují odpovědi na ruské plány „rozhodně. A to způsobem, který nepředpokládají“.

Ukrajina věří, že její bojovníci prolomili nejobtížnější linii ruské obrany na jihu a že nyní začnou postupovat rychleji, řekl agentuře Reuters velitel, který minulý týden vedl jednotky do Robotyně. Sám ministr obrany Oleksij Reznikov v pondělí prohlásil, že jakékoli náznaky neshod s Washingtonem ohledně ukrajinské vojenské strategie jsou „mylné a vymyšlené“. Na tiskové konferenci řekl, že ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalunžnij se „systematicky“ setkává s vysokými představiteli spojeneckých zemí, které dodávají Ukrajině zbraně. „Vše probíhá podle plánu, který byl s našimi partnery předem projednán, když se formovaly a vybavovaly naše brigády,“ řekl Reznikov.

Zdroje:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-28/ukraine-says-it-pierced-russian-defense-line-in-occupied-south#xj4y7vzkg

https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-says-it-has-liberated-southeastern-village-robotyne-2023-08-28/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Reuters

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz