Hlavní obsah
Cestování

Za nejzápadnějším bodem Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Nejzápadnější bod ČR

Na letní dovolenou nemusíte nutně k moři. I naše krajina skrývá zajímavá místa. Co třeba Ašsko?

Článek

Nejzápadnější bod Česka

denně potkávám skupiny turistů s batohem na zádech mířící k nejzápadnějšímu bodu. K místu se z české strany nedá dojet autem, o to zajímavější je ale cesta k němu. Budete míjet opuštěný vojenský areál, zaniklou obec Újezd a jeho pomník, u kterého lze posedět.

Foto: Michal Strych

pomník Újezd

Bismarckova rozhledna na vrchu Háj

Nejmohutnější kamenná rozhledna v České republice. Otevřena roku 1903. Po 122 schodech vystoupáte do výšky 28 m nad zemí. Rozhledna ke svému nejvyššímu bodu měří 34 m a je ve výšce 758 m.n.m.

Foto: Michal Strych

rozhledna Aš

Goethovy skály

Cíl mnoha horolezců, ale také poutníků. Jedním z nich byl i Johan Wolfgang Goethe, po němž jsou tyto skály pojmenované. Skály se nachází 4 km od Aše.

Foto: Michal Strych

Goethovy skály

Léčivé prameny

v Doubravě a Dolních Pasekách, také ve Františkových lázních, nebo v Bad Elsteru naleznete mnoho pramenů, užívaných jako doplňky léčebných kůr, za kterými se sem sjíždějí lidé z celé Evropy.

Textilní velmoc

Ašsko se proslavilo v minulosti ve světě svou precizností v oblasti textilu. V současnosti, jako většinu průmyslu, vytlačily i Ašské textilky produkty z východu. Takže textilních firem je tu už jen zlomek. Stoji za to však navštívit místní muzeum a připomenout si zašlou slávu města.

..................................

Zdroj:

úvodní obrázek: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/nejzapadnejsi-bod-ceske-republiky

Obrázek pomníku Újezd: https://mapy.cz/zakladni?source=base&id=2216204&gallery=1&sourcep=foto&idp=1460977&x=12.1110180&y=50.2496944&z=19&base=ophoto

foto rozhledny: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/rozhledna-haj-u-ase

foto Goethovy skály: https://euroclimbing.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz