Hlavní obsah
Finance

Zaplať a ušetříš: paradox dnešní doby, kde mohou šetřit jen bohatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MinkS - pixaby.com

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik stojí takový pasivní dům, který dokáže ušetřit skutečně hodně peněz? A co třeba super úsporné auto na vodík? Člověk aby byl milionář, když chce opravdu ušetřit.

Článek

Nedávno jsem mluvil s kamarádem, co koupil starší dům a rekonstruuje ho. Je z něj nadšený, respektive z práce, kterou na něm odvedl a ještě odvede. Řekl bych že je snad víc nadšený z toho, jak uplatní svou kreativitu než ze samotného domu. Když přišla řeč na energetickou náročnost, nadšení z něj opadlo. Má strach, že budou jeho účty za elektřinu extrémně vysoké. Do teď žil v panelákovém bytě, takže nemá žádnou představu o tom, na kolik může vyjít provoz celého domu. Radím mu, aby si pořídil solární panely a vyráběl si vlastní elektřinu, nebo tepelné čerpadlo na vytápění. „Když to stojí moc peněz, a to si nemůžu momentálně dovolit,“ odvětil mi.

Šetření je jen pro bohaté

Rozhovor s mým kamarádem mě donutil se zamyslet nad tím, jak je systém v dnešním světě nastavený. Došel jsem k závěru, že chudý člověk, který by potřeboval šetřit nejvíce, jednoduše nemá peníze na to, aby mohl šetřit. Zní to bláznivě, ale je to tak. Abyste ušetřili na provozu domácnosti, musíte nakoupit spotřebiče nejvyšší energetické třídy. Pro levnější energie si musíte koupit solární panely. Chcete-li levně jezdit, musíte si koupit hybridní auto. Abyste měli nižší výdaje na topení, musíte koupit ty nejlepší okna a zateplit dům materiály s nejlepšími vlastnostmi. Všechny tyto položky bohužel něco stojí, a pokud chce jó hodně ušetřit, musíte si opravdu hodně připlatit. A pokud byste náhodou chtěli na rekonstrukci domu využít dotaci, abyste vážně ušetřili, narazíte často na tvrdou byrokratickou realitu, ve které většinou platí, že danou rekonstrukci musíte nejprve zaplatit, až poté vám bude vrácená část výdajů.

Nemáš peníze? Budeš mít ještě míň

Současná doba podkopává nízkopříjmovým domácnostem nohy. Vyvíjí se obrovský tlak na využívání nových technologií a kdo by náhodou chtěl zůstat u těch starých, pořádně je mu znepříjemněn život. Je nutnost mít auto splňující EURO 4 a vyšší, jinak nebudete vpuštěni do velkých měst a budete mít vyšší pojistné. Je potřeba vyměnit kotel na tuhá paliva a přejít na kotel, který spotřebovává některý z obnovitelných zdrojů. A pokud přeci jen chcete pálit dřevo, musíte plnit téměř nesplnitelné podmínky. No ale co když ten pán se starým kotlem a autem, kterému vychází z výfuku černý oblak při každém přeřazení, by chtěl nové auto, ale nemá na něj peníze? Co když by si ten pán moc přál nový kotel, do kterého nebude muset chodit přikládat, který se o sebe postará sám, a ještě k tomu bude šetřit, ale nemá na si ho za co koupit?

Je smutné, že je systém nastaven tak, aby chudý byl ještě chudší, a navíc na něj bylo poukazováno jako na někoho, kdo nemá zájem. Je smutné, že šetření je výsadou těch, kteří šetřit nepotřebují. Je smutné že tomu, který by šetřit chtěl a který šetřit musí, není šetření umožněno. Svět se dostal do fáze, kdy je pomocná ruka podávána hlavně těm, kteří ji nepotřebují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz