Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zima v dubnu je normální. Pranostiky navíc předvídají skvělý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Překvapilo vás letošní dubnové sněžení? Nejste sami. Věřte ale, že dubnové mrazíky jsou zcela normální a zažíváme je každý rok.

Článek

Lepší duben jsme si snad ani nemohli přát. Paprsky slunce zalévají krajinu a rozevírají první kvítky. Přípravy na léto probíhají v plném proudu, zimní pneumatiky na vašeho motorového miláčka už jste uložili do sklepa, první sazenice už se přesunuli do záhonů a péřovky jsou na následující půlrok uloženy do skříně čekajíc na další zimu. V polovině čtvrtého měsíce nás však zčistajasna překvapí mráz a my se probudili z teplého snu opět do zasněžené reality. Všichni jsou zaskočeni, silničáři mají sněžné pluhy zazimované, jarní kvítí a čerstvě vysazené sazenice umrzají a nám nezbývá nic jiného, než přezout zpět na zimní pneumatiky a vyčištěný kabát opět vytáhnout ze skříně.

Duben, ještě tam budem

Máme ale důvod být chladným počasím zaskočeni? Podle nejedné pranostiky je chladný duben zcela normální a dokonce žádoucí. Snad každý si vzpomene na tu nejznámější: „Březen, za kamna vlezem. Duben, ještě tam budem“. A nejen, že je chladný duben v pořádku, předpovídá nám podle dalších pranostik také skvělé vyhlídky na následující měsíce tohoto roku. Jen se přesvědčte:

Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj.

Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň.

Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.

Na mokrý duben přichází suchý červen.

Bouřky v dubnu zvěstují dobré léto.

Jaký duben – takový říjen.

Duben hojný vodou – říjen vínem.

Některé pranostiky nás dokonce varují před nepříznivým rokem, pokud by v dubnu bylo teplo a slunečno, jako například tato: Je-li v dubnu krásně a povětří čisté, bude květen nepříjemný jistě.

Historicky se letošní duben nevymyká

Podle serveru Infomet, kde můžeme nalézt statistické údaje o teplotách od roku 1992, se průměrná teplota na začátku měsíce dubna pohybuje kolem 6 oC a na konci měsíce kolem 11 oC. Aktuální chladné počasí je tak naprosto normální a nijak se z historických dat nevymyká. Je pravdou, že teplotní výkyv v tak krátkém horizontu, jakého jsme byli svědky, není běžný, ale ani není výjimečný.

Mysleme tedy na to, že ani v dubnu není zima ještě zcela za námi a těšme se na nádherné léto, které nás čeká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz