Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Životopis jako vstupenka na pohovor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Každý z nás se jednou za čas dostane do bodu, kdy polemizuje nad svým dosavadním životem a přemýšlí, zda není na čase změnit zaměstnání. Pokud se tedy rozhodneme reagovat na nějakou nabídku práce, měli bychom si dát záležet na prvním dojmu, tedy CV.

Článek

Co to vlastně životopis je

jedná se o dokument, který nás bude provázet celým profesním životem, proto je důležité ho udržovat v dobré formě. Popisuje celý náš život od identifikačních údajů, přes vzdělání, praxi, až po koníčky. Dává o Vás potencionálnímu zaměstnavateli jasné informace. Měly bychom si tedy dát velice záležet na jeho obsahu. V následujících řádcích Vám přináším několik tipů.

Aktualizace dat

častou chybou bývá neaktuální CV. Nad vaším stavem (svobodná, vdaná,..) se pravděpodobně nikdo moc pozastavovat nebude. Pokud jste ale svůj životopis naposledy aktualizovali před pěti lety, mohly by v něm chybět položky, které budou zásadní pro personalistu, co ho dostane do rukou. Projděte si tedy důkladně bod po bodu, zda není potřeba něco doplnit, či vyškrtnout. Zda se Vaše schopnosti v cizím jazyce neposunuly o kus dál, či jste se za uplynulou dobu nenaučily nějakou dovednost.

Pravopis

jediná hrubka může poslat Váš životopis do koše. Dejte si proto záležet na pravopisu, slovosletu a diakritice. Raději si celý životopis několikrát projít, než díky překlepu přijít o životní šanci.

Jednotná forma

Nejčastěji využívaný je strukturovaný životopis. Dále můžeme vidět například vyprávěcí, nebo novinářský. Důležité však je tyto formy nekombinovat.

Délka

Standardní CV by nemělo přesahovat dvě stránky. V bodech tedy vyzdvihněte svoje přednosti. Rozpovídat se o nich můžete v průvodním dopisu.

Průvodní dopis

Součástí životopisu by měl být také průvodní dopis. Jeho účelem je přiblížit potencionálnímu zaměstnavateli Vaši osobu a rozepsat své pracovní zkušenosti a dovednosti do detailu. Je v něm vhodné uvést důvod změny zaměstnání a proč chcete pracovat právě v té a té dané firmě.

Pravdivé údaje

Pokud v životopisu zalžete, dříve nebo později se na to přijde. A pokud si nejste jisti v úrovni například jazykových dovedností, najděte si na internetu test, na jehož konci se dozvíte jak si stojíte.

Fotografie

Životopis by měl obsahovat fotografii. Ideální je průkazový formát fotografie, tedy pouze hlava a ramena, bez pokrývky hlavy a na neutrálním pozadí. Fotku s velbloudem z dovolené v Egyptě nechte spíše pro přátelé ,než pro personalistu.

Vyvarovat se univerzálnosti

Jiný životopis budete posílat do pekárny a jiný do účetní firmy. Dbejte na to, aby vynikaly vždy dovednosti, které byste mohli uplatnit na nabízené pozici. Odeslat stejný životopis, a hlavně stejný průvodní dopis, do deseti firem by se Vám mohlo vymstít.

Vzhled

dbejte na styl. Všechny odstavce v jednom formátu. Nadpisy stejně velké, odrážky v jednom stylu. Náš životopis je ukázkou toho, že umíme dobře pracovat s dokumenty.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Curriculum_vit%C3%A6

obrázek: https://pixabay.com/cs/photos/aplikace-curriculum-vitae-rozhovor-2580867/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz