Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nekupujte zajíce v pytli! Poradíme, která zvířátka jsou vhodná pro alergiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Chtěli byste domů malého zvířecího kamaráda, ale v přítomnosti chlupáčů začínáte často kýchat a smrkat? Nezoufejte! Existují zvířata, u kterých je riziko alergie minimální. Která to jsou?

Článek

Hned na začátek malý spoiler - zcela hypoalergenní zvířata neexistují. Ale nezoufejte, je tu řada druhů a plemen, u kterých je riziko alergické reakce poměrně malé.

Měli bychom si ale říct také pár slov o alergii spojené s domácími mazlíčky. Nejčastěji bývá označovaná jako „alergie na srst“, což není úplně přesné. Spouštěčem alergické reakce mohou být některé druhy bílkovin, které se u psů a koček vyskytují primárně ve slinách, moči a šupinkách kůže (obdoba lidských lupů). Proto než se vydáte do zverimexu, měli byste nejdříve navštívit alergologa. Tam podstoupíte vyšetření, která ukážou, jakým druhem alergie vlastně trpíte a podle toho si budete moci vybrat toho spravného mazlíčka.

Samozřejmě často nejlepším řešením může být pořízení si rybiček nebo nějakého obyvatele terária: želvy, hada, gekona (teď hojně stoupa obliba malých gekončíků nočních). Pokud ale přece jenom preferujete někoho teplokrevného, podívejte se na náš seznam:

Pudl

Pudlové mají sice relativně delší srst, alergii však (jak jsme si řekli již dříve) nezpůsobují bezprostředně chlupy, ale drobné šupinky kůže, které se na ni zachytávají. Pudlové patří mezi plemena s pevnou vlnitou srstí, která dobře zachycuje oné částečky kůže. Navíc nemají podsadu, a tak podstatně méně línají. To samé se ale týká a jiných „kudrnáčů“, takže takový bišonek, kerry blue teriér, portugalský vodní pes nebo komondor budou skvělou volbou pro každého alergika.

Kočka Devon Rex

Mnozí si myslí, že alergici musí mít pouze bezsrsté kočky, což není nutně pravda. Kočky plemene devon rex mají krátkou, vlnitou srst, která potřebuje vyčesávat méně, než jiná plemena. Je pravda, že žádná kočka není zcela hypoalergenní, podle mnohých výzkumů ale právě kočky devon rex způsobují alergikům nejméně potíži.

Ježci

Pokud jste připraveni přivítat do rodiny víc neobvyklého mazlíčka, ježek může být dokonalou volbou! Produkují podstatně méně částeček kůže než běžní domácí mazlíčci. Jsou to také velice čistotná zvířátka ve srovnání s obdobně velkým typy (jako jsou například morčata). Nicméně ježci vyžadují zvláštní péči, například je potřeba týdně čistit jejich klec. Navíc jsou to noční zvířata, takže se připravte na půlnoční řáděni.

Sphynx

Nejznámější kočičí plemeno vhodné pro alergiky je bezesporů Sphynx. Tyto kočky mají pouze jednu jemnou a hodně krátkou vrstvu srsti, tím pádem mají méně „lupů“ a tolik nelínají. Je spousta lidí, co tento opravdu neobvyklý vzhled těchto koček miluji, ale jsou i ti, komu přijdou spíše odpudivé. Typický pro toto plemeno je i „psí“ povaha - jsou mnohem společenštější, hravější, mazlivější než běžné kočky. Pokud uvažujete o koupi sphynxu, musíte mít na paměti, že  jejich kůže vyžaduje pravidelnou úpravu.

Čínský chocholatý pes

Tady se jedná o stejný princip jako i sphynxů - méně chlupů vede k nižšímu riziku alergické reakce páníčka. A čínský chocholatý pes nemá srst téměř žádnou. A to znamená, že líná jen velmi málo, anebo vůbec, záleží na tom, jak často je upravován. Tito psi ale mívají problémy s termoregulací, takže počítejte s tím, že budete muset dokoupit nějaké ty oblečky na zimu.

Fretka

Pokud jste alergičtí na srst, ale bez chlupatého mazlíčka si neumíte život představit, zkuste si pořídit fretku. Fretky mají docela krátkou srst a navíc nelínají tolik jako jiná zvířata. Fretky se také snadno naučí používat kočičí záchod a své páníčky neolizují tak často jako psi nebo kočky. Tím se minimalizuje vystavení alergenům obsaženým v jejich moči a slinách. Fretky jsou velice hravé a mazlivé, zároveň ale potřebuji hodně prostoru a pohybu.

Jorkšírský teriér

Je velice nepravděpodobné, že jorkšírský teriér u vás vyvolá alergickou reakci, jelikož srst těchto psů má podobnou strukturu jako lidské vlasy. Jorkšíři nemají podsadu, která by línala, takže pokud je budete pravidelně koupat a stříhat, budou tito malí teriéři skvělými parťáky pro alergiky.

Činčily

Měkké a sametové,  jsou činčily skvělými mazlíčky pro dospělé i děti. Pokud máte jen mírnější alergii, zvažte pořízení tohoto malého hlodavce. Jsou považováni za hypoalergenní, protože ve srovnání s tradičními domácími mazlíčky produkují velmi málo oněch „šupinek kůže“. Činčily ale nejsou příliš přítulná zvířátka, pokud ale svého mazlíčka budete chovat a hladit už jako mládě, určitě se na vaší náruč zvykne!

Samozřejmě, jak jsme již psali na začátku, žádné zvíře není hypoalergenní. Pokud si nejste jistí, zeptejte se kamarádů - třeba někdo z nich má mazlíčka, o kterém uvažujete. Zajděte k nim na návštěvu nebo nabídněte, že ho o víkendu pohlídate, zkuste společné soužití a uvidíte. Pokud ale budete mít sebemenší pochybnosti, raději si vyberte jiné domácí zvířátko. Vyhnete se tak řadě problémů a ušetříte tím mnoho trápení nejen sobě, ale i tomu malému chlupáči, kterému byste kvůli alergii museli hledat nový domov.

Jste alergik a máte nějakého mazlíčka? Nebo o něm teprve uvažujete? Podělte se s námi i ostatními čtenáři o své zkušenosti v naši diskusi!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz