Hlavní obsah
Názory a úvahy

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: HAVEL & PARTNERS

HAVEL & PARTNERS, JUDr. Robert Neruda

Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?

Článek

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., manžel kandidáty na post české prezidentky Danuše Nerudové. Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se o dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?
JUDr. Robert Neruda je spolumajitelem právní kanceláře HAVEL & PARTNERS. Podle veřejně dostupného Obchodního rejstříku je jedním z celkem osmnácti jednatelů a společníků. Na svých webových stránkách HAVEL & PARTNERS uvádí, že jsou největší nezávislou právnickou firmou ve střední Evropě. Mezi jejich klienty patří zejména velké mezinárodní společnosti, nejvýznamnější české a slovenské firmy, včetně strategických státních podniků a orgánů veřejné správy, ale i střední podniky, individuální podnikatelé a investoři. Podle životopisu uveřejněného na webových stránkách společnosti je Robert Neruda vedoucím týmu soutěžních právníků a ekonomů. Specializuje se na poradenství v oblasti kartelů, zneužití dominance a soutěžněprávního posuzování fúzí a akvizic, významné tržní síly, veřejné podpory a veřejných zakázek. Zastupuje klienty v řízeních o povolení spojení podniků a poskytuje poradenství s tím související, zastupuje společnosti obviněné z protisoutěžního jednání a poskytuje právní poradenství v souvislosti s plánovanými projekty klientů z pohledu soutěžního práva. Specializuje se též na oblast náhrady škody způsobené protisoutěžním jednáním.

A teď pojďme trochu do historie, psal se rok 2014, když web Aktuálně.cz informoval o naději pro dlužníky, kteří čelili často drakonickým exekucím na základě konkurenčních doložek ve spotřebitelských smlouvách. Okresní soud v Přerově řešil návrh na zastavení exekuce vedené proti dlužníkovi. Se zastavením exekuce nesouhlasila úvěrová společnost Essox, kterou před soudem zastupovala právě společnost HAVEL & PARTNERS. Soud argumenty právní kanceláře neuznal a dlužníkovi díky tomu klesla výše dluhu ze 40 tisíc na původních 23 tisíc korun. Lze jen odhadovat,jak vysoká by byla odměna, která by v případě opačného rozsudku, přitekla na konto manžela Danuše Nerudové. To vše musíme mít na paměti, až Danuše Nerudová bude v kampani empaticky hovořit o problémech slabších. Ano, společnost HAVEL & PARTNERS, jejímž spolumajitelem je manžel Danuše Nerudové, se společně s inkasní agenturou Cash Collectors specializuje i na vymáhání pohledávek od dlužníků. To ještě samo o sobě neznamená nic protizákonného a můžete namítnout, že právník dělá jen svou práci. Bude ale Danuše Nerudová tak nezávislou, jak tvrdí, když bude mít za zády tak silnou právní kancelář, která obsáhne všechny obory práva? Nebude ve střetu zájmů? Kandiduje Danuše Nerudová ze svého vlastního přesvědčení? Nebyla její kandidatura přáním lidí z jejího okolí, třeba právě jejího manžela? To je otázka, která se nabízí.

A na závěr pojďme do současnosti. Společnost HAVEL & PARTNERS podle zjištění MF Dnes figuruje v kauze Dopravního podniku hlavního města Prahy, která vešla ve známost jako kauza Dozimetr. Policie zkoumá desítky zakázek týkajících se zejména poskytování právních služeb. Má podezření, že na některé právní služby nemusel podnik najímat drahé externí právníky, když měl vlastní právní oddělení. Právě zde figuruje mimo jiné i společnost HAVEL & PARTNERS.

Někteří mohou namítnout, že na funkci prezidentky kandiduje paní Nerudová, nikoliv její manžel a proč o tom tedy píši? Opravdu ale leží laťka tak nízko, že nám stačí ke spokojenosti to, že na funkci kandiduje žena a pro některé z nás charismatická blondýnka? Má to stačit k tomu, abychom se dále nezajímali o aktivity jejího nejbližšího okolí? Doufám, že nikoliv.

Milan Kic

Anketa

Budete volit Danuši Nerudovu v prezidentských volbách?
ANO
30 %
NE
60 %
NEVÍM
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám