Hlavní obsah

Ministerium, mystérium?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Praguecoffeebar

Listopad 2023 - muž vyvěšuje vlajku NATO na budovu českého Ministerstva zahraničních věcí

V květnu proběhne v Praze setkání ministrů zahraničních věcí členských států NATO.

Článek

V posledním květnovém týdnu by mělo v Praze proběhnout setkání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Aniž by se tato chystaná událost nějak příliš objevila v českých médiích, přípravy probíhají na plné obrátky. Pokud jde o česká média, mistrem v ignorování reality se stává aktualne.cz se svým článkem „Fialova návštěva Bílého domu není v plánu. Doprošovat se nebudeme, říká Pojar“. Není jasné, proč by měl čes užký premiér plánovat navštěvu Bílého domu, když americký ministr zahraničí plánuje návštěvu Prahy.

Opustíme-li černobílé myšlení, uvědomíme si, jak problematickou organizací NATO je. Vždyť co si myslet o tom, že Turci nebo Maďaři rozhodují o členství Švédska? Je vůbec možné představit si něco absurdnějšího? Všeobecně známou skutečností je Trumpův rezervovaný postoj k NATO, který vyplývá z neochoty některých členských zemí plnit svoje finanční závazky, což ve skutečnosti znamená, že si některé země zajišťují svůj mír za peníze Spojených států. Důvody k Trumpem navrhovanému vystoupení z NATO jsou finanční.

Češi mají vůči NATO zcela specifický důvod k nedůvěře - lépe než jiní vědí, jací lidé mohou v aparátu NATO dělat kariéru. Potíž je v tom, že k NATO nemají alternativu. V regionu není žádná jiná široce uznávaná mezinárodní organizace, která by jim dokázala zajistit bezpečnost.

Ministerium není mystérium, bude. Dobře udělá každý, kdo se poslední květnový týden Praze raději vyhne. Tedy, pokud se v té či oné míře ministeria neúčastní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám