Hlavní obsah
Knihy a literatura

Podobenství o chlapci a hvězdicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Robson/Wikipedie/CC by SA 2.0

Podobenství neboli parabola je literární žánr, jenž obsahuje nějaké poselství zaobalené v krátké scénce. Podobenství najdeme například v Novém zákoně v Bibli.

Článek

Nedávno jsem na jednu pěknou parabolu narazila. Jenže text je původně psaný anglicky a překlad do této doby neexistoval, ujala jsem se toho sama.

Noční bouře vyplavila na pláž stovky mořských hvězdic. Vyšlo slunce a hvězdice začaly na souši pod nemilosrdnými paprsky usychat. Když to viděl chlapec, rozběhl se a začal hvězdice jednu po druhé házet do chladné náruče moře.

Kolem šel muž a ptá se chlapce, co dělá. „Když je nehodím do moře, uschnou,“ odvětí chlapec. Muž kroutí hlavou nad chlapcovým počínáním: „Pláž se táhne kilometry daleko a leží tu stovky hvězdic, kluku, všechny je zachránit nemůžeš. Co děláš, nemá smysl.“ Hoch čekal, až muž domluví, pak se sehnul pro další hvězdici i tu hodil do vody, načež vážně pohlédl na muže: „Pro tuhle hvězdici to smysl mělo.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz