Hlavní obsah

Investice jako ochrana proti inflaci. Proč je dobré investovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Několik bankovek v hotovosti a kalkulačka

Peníze v bance ztrácí hodnotu nesmírnou rychlostí, jak je můžeme ochránit před inflací? Pomůže spořící účet, nebo musíme sáhnout jinam. Zjistěte co trápí většinu čechů a jak s tím bojovat.

Článek

Také jste člověk, co si myslí, že peníze na běžném účtu v bance, je ta nejlepší možnost, kterou můžete udělat pro své finance? Nebo ještě lépe, schovat je doma pod polštář. Bohužel pro vás mám špatnou zprávu, tento způsob opravdu není v dnešní době nijak výhodný a peníze takto zratí značnou část své hodnoty.

Co tedy ubírá penězům, které máme doma nebo na běžném účtu na hodnotě? Je to inflace.

Co to je inflace?

Inflace je ekonomický termín a v překladu znamená, že ceny zboží a služeb v ekonomice rostou, tzn. že když inflace stoupá, hodnota vašich peněz v čase klesá a ztrácí tak kupní sílu, což znamená, že za stejnou sumu si budete moci koupit méně služeb nebo zboží v obchodě. Naopak když inflace klesá, vaše hodnota peněz se zvyšuje a tím i kupní síla.

Hlavním cílem centrálních bank a vlády je udržet inflaci na stabilní úrovni, což je kolem 2 % ročně. Pokud by byla inflace příliš nízka, nebo dokonce záporná (deflace), může mít negativní vliv na ekonomiku, jelikož lidé nebudou nakupovat ihned, ale čekat na další poklesy cen. Na druho stranu vysoká inflace způsobí paniku a zdražování cen v obchodech i službách, jak jsme mohli zažít v posledním roce.

Jak se chránit před inflací?

Před inflací se zle chránit hned několika způsoby. Můžete nakupovat aktiva, jako jsou akcie, nemovitosti nebo komodity (např. zlato), nebo nakupovat státní a korporátní dluhopisy. Historicky většina těchto aktiv roste v koleraci s inflací.

Akcie a investiční portfolio

Akcie a fondy jsou skvělým způsobem jak chránit své finance před vysokou inflací, nebo dokonce našetřit potřebnou sumu na důchod. Pokud jste začínající investor, je dobré diverzifikovat investiční portfólio a investovat do různých tříd aktiv a odvětví společností. Tím minimalizujete riziko na ztráty ze svých investic.

Komodity

Komodity, hlavně zlato a stříbro, jsou po staletí jedním z nejvyužívanějších prostředků na ochranu proti inflaci. Komodity můžete nakupovat jak ve fyzické podobě, nebo on-line prostřednictvím derivátů. Obojí má své výhody a nevýhody, ale pokud byste chtěli investovat například do kukuřice nebo obilí, je rozhodně jednouduší on-line forma investice.

Nemovitosti

Pokud již máte nějakou tu hotovost na svém běžném účtu, nebo doma, můžete ji využít na koupi nemovitosti, kterou nadále můžete pronajímat a zaznamenávat tak zisk. Nemovitosti jsou v česku nejoblíbenější formou investice a v obodobí inflace, můžou být ještě oblibenější z důvodu vysokých úrokových sazeb a refinancování hypoték, které můžou mít za následek prodeje nemovitostí pod cenou v panice, které panuje v tu dobu na trhu.

Pomůže spořící účet?

Spořící účet je skvělá věc, pokud chceme mít na bankovním účtu nějakou finanční „železnou rezervu“, která se doporučuje ve výši alespoň tří měsíčních platů. Bohoužel před inflací vás neochrání a proto je třeba zvážit možnosti uvedené výše, jako ochranu svých prostředků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám