Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak poznat narcistu hned na začátku vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Varovné signály na začátku vztahu

Narcisté mohou být předvídatelní. Rozpoznáním cyklu narcistického zneužívání můžete zabránit vstupu do traumatizujícího vztahu s někým, kdo postrádá empatii a svědomí.

Článek

Vztah s narcistou může být traumatizující událostí. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, že váš partner nebo partnerka je narcista nebo narcistka, která vás pravidelně zneužívá, tato skutečnost vám udělí ránu, kterou jste nečekali. Doslova se vám život obrátí vzhůru nohama a může se stát, že vám nikdo ve vašem okolí nebude chtít věřit, že by to mohla být pravda.

Spolu s mou ženou Evou máme každý den několik konverzací s lidmi, kteří se chtějí uzdravit z narcistického zneužívání. Nebudu vám lhát, někdy to jsou skutečně srdcervoucí příběhy, které mi nahrnou slzy do očí. Někdy se těchto lidí zeptáme:

Co byste poradili sami sobě na samém začátku vašeho vztahu?

Naslouchejte svému rozumu a intuici

Gabor Maté, kanadský lékař a autor několika knih, v jednom ze svých rozhovorů řekl: „Každá oběť násilí téměř vždy ví, že bude napadena.“ V jiném rozhovoru řekl: „Predátor vždy pozná svou oběť.“

Jeho slova potvrzují, co sami zjišťujeme. Snad každý, koho se zeptáme na to, co by poradil sám sobě na začátku vztahu s narcistou, nám odpoví, že od samého začátku to bylo jiné a přátelé, rodina a známí je neustále upozorňovali na podivnosti, které zahalovalo jejich milostné poblouznění.

Jedna členka naší podpůrné skupiny pro oběti narcismu nám odpověděla: „Poslouchej svůj instinkt a řiď se jím. Ještě nikdy tě v životě nezklamal a je správný, tak mu důvěřuj jako doposud. Pokud ti ten člověk připadá divný a máš pocit, že něco na něm nesedí, je to tak… buď opatrná!“

Jiná žena s námi sdílela: „Dbej na svůj úplně první dojem. Je vždy správný. Pak už není cesty zpět. Hned jak začne milostné bombardování, jsi v pasti, protože narcista pozná svou oběť. Obvykle jsou to ženy, které nemají pevné hranice, nežijí plně v souladu se svou integritou nebo patří mezi velmi citlivé lidi.“

Naučte se poznat varovné signály

Narcisté mají jednu slabinu. Jejich chování je předvídatelné. Někdy mám pocit, jako by všichni chodili na stejnou vysokou školu ČVUN - České vysoké učení narcismu, obor narcistické zneužívání ve vztahu, v práci a na veřejnosti.

Porozuměním cyklu narcistického zneužívání: milostné oblbování -> znevažování -> odkopnutí -> zaháčkování, získáte přístup k jejich největší slabině.

Každá tato fáze skrývá určitý druh chování, které vás včas upozorní, že je něco špatně.

Varovné signály, které vás upozorní na možného narcistu

  • Velkohubost, přesvědčení, že jsou důležitější než ostatní, arogance.
  • Silně zaměřené na fantazie o tom, že jsou mocní, úspěšní, mají ideální lásku, nebo zaměření na fyzický vzhled.
  • Mohou věřit, že jsou výjimeční a měli by se stýkat pouze s ostatními, kteří mají stejné vysoké postavení.
  • Mohou vyžadovat obdiv a uznání a mít pocit oprávněnosti.
  • Mohou využívat ostatní pro svůj vlastní prospěch.
  • Chybí jim empatie a svědomí.
  • Mohou se domnívat, že na ně ostatní žárlí, a mohou také pociťovat závist vůči ostatním (American Psychological Assn, 2013).

Pokud vás zajímá, jak vypadají varovné signály pro osoby vyznačující se hraniční poruchou osobnosti, antisociální poruchou osobnosti nebo psychopatií, tak na webu Institutu Evoluce Vztahu (IEV) je pěkně zpracovaný seznam.

Říkáte si: „Jak tohle mám zjistit hned na samém začátku vztahu, když je to charismatický pan dokonalý?“

Láska není jen cit, ale je i úrovní vědomí a dovedností. Chcete-li si do života přivolat partnera, který bude skutečnou spřízněnou duší, nebude vám stačit, když vám hned na prvním rande řekne, že jste jeho spřízněná duše. Budete se muset vědomě zaměřit na způsob jeho chování a pozorovat co se vám snaží říct.

Nikdo nás nedokáže ochránit před nebezpečím, ale můžeme se naučit rozeznat, kdy jsou věci nebo lidé nebezpeční a včas odejít.

Porozuměním způsobu, jakým narcisté manipulují se svými oběťmi, si otevíráte příležitost žít život, který milujete.

Zdroje:

  • American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) . Washington, DC: APA Publishing, 2013.
  • Brown, Sandra L., and Jennifer Young. Women Who Love Psychopaths: Inside the Relationships of Inevitable Harm with Psychopaths, Sociopaths & Narcissists . 3rd ed. Balsam Grove: Mask Publishing, 2009- 2018.
  • Pumphrey, Chelli. Insight is 20/20: How To Trust Yourself To Protect Yourself From Narcissistic Abuse & Toxic Relationships. New Degree Press, 2022.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám