Hlavní obsah
Lidé a společnost

Experiment ukázal, jak meditace snížila kriminalitu o 18%

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Semecký

Od 7. června do 30. července 1993 opakovalo až 4 000 meditátorů své mantry ve snaze omezit násilí ve městě.

Článek

V roce 1993 se Washington, D.C. ocitlo ve stínu násilných zločinů, kdy během jednoho týdne zemřelo 24 lidí a dalších 53 bylo zraněno. Vznikl tak nápad na Transcendentální meditaci v rámci ambiciózního Washingtonského meditačního experimentu.

Od 7. června do 30. července 1993 opakovalo až 4 000 meditátorů své mantry ve snaze omezit násilí ve městě. Hnutí Transcendentální meditace tvrdilo, že tato společná meditace vysílala neviditelnou sílu, snižující stres obyvatel a tím snižující tendenci k násilí.

Přestože samotná meditace nezabrzdila všechny zločiny, vědecký poradce hnutí, John Hagelin, prezentoval „vědeckou analýzu,“ která naznačovala snížení násilné kriminality o 18 procent. Skeptici však poukazovali na nedostatek konkrétních důkazů a zdůrazňovali, že kriminalita je ovlivněna mnoha faktory.

Dnes je Washingtonský meditační experiment stále předmětem diskusí. Zda klidné myšlenky mohou skutečně ovlivnit bezpečnost města, zůstává otázkou, ale experiment zůstává zajímavým pokusem o spojení spirituality a snahy o snížení kriminality.

Zdroj: https://www.washingtonpost.com/archive/local/1994/10/07/fighting-crime-by-meditation/be5c6863-1dfe-4870-9f5c-b158fda5a9c6/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz