Článek
Dopřáváte si ledovou kávu, tříšť, kopce zmrzliny? Děláte chybu.
Příliš studené nápoje tělu neprospívají. Po krátkém efektu mohou spíše uškodit.
Inspirace, jak se ochladit přirozenou cestou, poskytují i národy, jež se potýkají s extrémními vedry po celý rok.
Není nutné pít horké čaje, stačí několik zásad.
Pro začátek stačí objednat si pití bez ledu. Záleží, co pijete. Většina potravin má zchlazují efekt, třeba kokosová voda, ale v Česku jsou dostupnější.
Máta
Zelené listy se do pití nepřidávají jen proto, že hezky voní, ale protože, že máta má ochlazující efekt. Ideální nápoj je máta s kapkou citronu a zázvor. Doporučuje jí lékařka Martina Zisková, která vychází z ájurvédy. Nebo se minerálka smíchaná s citronovou šťávou, římským kmínem, černou solí a mátou.
Bezinky a šípky
Kdo má rád sladké chutě, ocení bezinkový sirup nebo můžete vložit jen květy do sklenice s vodou a citronem. Další alternativou je mátový nebo šípkový čaj pokojové teploty.
Kyselá chuť šípku reguluje pocení, zadržuje tekutiny.
Pivo
Hořké pivo je na zchlazení ideální. Ale záleží na správné teplotě, pokud pijeme moc studenější, máme chuť na další. Pokud pivo je podchlazené nebo plné ledu, může se stát, že dostaneme teplotní šok a může nás bolet hlava, pocit na zvracení.
Mléčné výrobky
Krefíry, jogurty, nápojové jogurty či jiné mléčné výrobky pomáhají stahovat horko z těla.
Např. Řekové mají Tzatziky - jogurt,okurka,kopr a sůl.
Indové vymysleli Lassí - tradiční nápoj, kde je koření dle chutí
Indická ájurvéda doporučuje římský kmín, černou sůl, zázvor, máta, kardamon, pepř, mletý koriandr - dodává svěží a lehce citrusovou chuť
Turci a asijské národy mají milovaný Ajran- voda, sůl a jogurt, někdo přidává i pepř
Tento nápoj díky tureckým bistrům se rozšířil i do Česka.
Ovoce a zelenina
Ochlazující službu udělá dozrávají ovoce a zelenina.
Okurka, meloun, bobulové ovoce např. třešně, jahody, borůvky, rybíz