Hlavní obsah
Knihy a literatura

Stane se včera: Napínavý thriller s cestováním v čase, který vás nenechá vydechnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Škubalová

Nejnovější román britské autorky Gillian McAllister, Stane se včera, je strhující kombinací detektivky a cestování v čase, která vás nenechá vydechnout od první stránky.

Článek

Příběh začíná osudnou nocí na Svátek Všech svatých, kdy Jennie, úzkostlivá matka, netrpělivě vyhlíží svého osmnáctiletého syna Todda, který se nevrátil včas domů.

Když se Todd konečně objeví, Jennie z okna svého domu s hrůzou sleduje, jak ubodá neznámého muže. Tento šokující moment navždy změní jejich životy.

Následující ráno je Todd zatčen a Jennie se probouzí v naprostém zoufalství. K jejímu úžasu se ale ocitá včera. Vražda se ještě nestala a Jennie si uvědomuje, že dostala šanci změnit osud. S každým dalším dnem se probouzí hlouběji v minulosti a snaží se odhalit tajemství, která vedla k Toddovu hrůznému činu.

Stane se včera je mistrně vyprávěný příběh, který napínavě propojuje prvky detektivky, psychologického thrilleru a sci-fi. I když sledujeme sled událostí odzadu, kniha si zachovává přehlednou strukturu a postupně odhaluje čtenáři jednotlivé střípky skládačky až k jádru záhady. McAllister předvádí svůj talent pro budování napětí a udržuje čtenáře v neustálém očekávání.

Jennie, právnička a oddaná matka, se ocitá v nechtěné roli detektiva, zoufale se snaží zachránit svého syna. Každé probuzení v minulosti přináší nová vodítka a odhalení, která ji pomalu posunují k pochopení celého obrazu. Autorka mistrně vykresluje psychologii postav a jejich vnitřní konflikty. Jennie se neustále potýká s pochybnostmi o své roli matky a s otázkou, zda nese zodpovědnost za Toddovy činy. Tato introspektivní linie dodává příběhu hloubku a dělá ho znepokojivě realistickým.

Knihu pohání svižné tempo a krátké kapitoly, které vtáhnou čtenáře do děje a nedovolí mu odtrhnout se od stránek. Příběh je plný nečekaných zvratů, které udržují napětí až do samého konce. Jennie se musí vypořádat s tím, že ne každý v jejím okolí je tím, kým se zdá, a některá z odhalených tajemství jsou pro ni bolestivá a šokující.

Stane se včera není jen obyčejný detektivní román o odhalení vraha. Je to příběh o pochopení motivací a okolností, které vedou k fatálním rozhodnutím. Dotýká se témat mateřské lásky, viny a zodpovědnosti, čímž se stává mnohem komplexnějším a hlubším než běžný thriller.

Gillian McAllister v tomto díle prokazuje svůj talent pro psaní napínavých a emotivních příběhů. Její postavy jsou živé a uvěřitelné, dodávají ději na autentičnosti a síle. I přes prvky sci-fi v podobě cestování v čase kniha pevně stojí na pomezí reality díky propracovaným charakterům a jejich vzájemným vztahům. Cestování v čase zde slouží spíše jako nástroj pro vyprávění příběhu než jako jeho hlavní téma, čímž kniha získává na originalitě a atraktivitě.

Stane se včera je fascinující a originální příběh. Kombinace napětí, emocí a nečekaných zvratů z něj dělá nezapomenutelné čtení, které vás donutí přemýšlet o tom, co byste udělali vy, kdybyste měli možnost změnit minulost. Jennieina cesta zpět časem je plná překvapení a odhalení, které vás udrží v napětí až do poslední stránky.

Hodnocení: 5/5 hvězdiček

Doporučení:

Tuto knihu doporučuji všem fanouškům detektivek, thrillerů a sci-fi. Je to také skvělá volba pro čtenáře, kteří hledají napínavý a emotivní příběh s nečekanými zvraty.

  • Autor: Gillian McAllister
  • Vydáno: 2024, Vendeta
  • Originální název: Wrong Place Wrong Time, 2022
  • Překlad: Aleš Drobek
  • Počet stran: 320
  • Jazyk vydání: český
  • Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
  • Forma: kniha
  • ISBN: 978-80-277-2128-3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz