Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zapomeňte na neděli: Dojemná symfonie o lásce, ztrátě a nezdolné síle vzpomínek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Škubalová

Obálka knihy „zapomeňte na neděli“

Valérie Perrin se vrací s románem „Zapomeňte na neděli“, dojemným příběhem o prolínání generací, síle vzpomínek a nezlomné naději, která se skrývá v srdcích i těch nejstarších z nás.

Článek

Justine, mladá žena poznamenaná tragickou ztrátou rodičů, nachází útěchu v práci ošetřovatelky v domově důchodců Hortenzie. Tam se sblíží s téměř stoletou Hélène, ženou s tajemnou minulostí a neutuchající touhou naučit se číst.

Mezi Justine a Hélène se navazuje hluboké pouto přátelství, které se stává základem pro sdílení životních příběhů, odhalování tajemství a objevování nečekaných souvislostí s minulostí. Hélène se pro Justine stává průvodkyní na cestě sebepoznání a zároveň strážkyní vzpomínek, které utvářely životy obou žen.

Román mistrně prolíná dvě dějové linie – příběh Justine a Hélène se střídá s tajemnou záhadou neznámého volajícího, který informuje příbuzné v domově důchodců o úmrtí jejich blízkých, i když tito stále žijí. Toto znepokojivé dění otevírá staré rány a nutí všechny konfrontovat se s pomíjivostí života a křehkostí lidských vztahů.

Perrinův styl psaní je citlivý a poetický, plný hlubokých emocí a laskavého humoru. Dokonale zachycuje myšlenky a pocity postav, ať už se jedná o mladou Justine zmítanou žalem a nejistotou, nebo o starou Hélène plnou životní moudrosti a skryté síly.

„Zapomeňte na neděli“ není jen obyčejný román, ale hluboký a dojemný zážitek, který nenechá nikoho chladným. Je to příběh o lásce, která přetrvává i přes smrt, o přátelství, které dokáže uzdravit i ty nejhlubší rány, a o síle vzpomínek, které nás provázejí životem.

Pokud hledáte knihu, která vás chytne za srdce a donutí vás zamyslet se nad důležitými otázkami života a smrti, pak je „Zapomeňte na neděli“ tou pravou volbou.

Silné stránky:

  • Dojemný a strhující příběh plný emocí
  • Vícevrstvé postavy s hlubokým psychologickým vykreslením
  • Citlivý a poetický styl psaní
  • Témata lásky, přátelství, ztráty a naděje podaná s laskavostí a pochopením
  • Napínavá zápletka s nečekaným rozuzlením

Slabé stránky:

  • Pro některé čtenáře může být děj místy pomalý
  • Některá tajemství z minulosti se zdají méně promyšlená

„Zapomeňte na neděli“ je krásný a dojemný román, který osloví široké spektrum čtenářů. Je to příběh, který se vám vryje do paměti a donutí vás přemýšlet o životě, lásce a pomíjivosti času. Doporučuji všem, kteří hledají hluboký a obohacující čtenářský zážitek.

O knize: Zapomeňte na neděli
Autor: Valérie Perrin
Vydáno: 2023, Jota
Originální název: Les Oubliés du dimanche, 2015
Překlad: Jitka Řihánková
Počet stran: 304
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
Forma: kniha
ISBN: 978-80-7689-275-0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz