Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Koně na silnici - aneb jezdec na zvířeti je také řidič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mounty

Pro bezpečnost všech účastníků provozu je potřeba od koní udržovat odstup (alespoň 2 m) a snížit rychlost (na max. 20 km/h), případně úplně zastavit.

Průběžně se zvyšuje počet aut, ale i koní na silnicích i mimo ně. Roste tak nejen pravděpodobnost jejich setkání, ale bohužel i riziko nehody. Co bychom měli vědět o setkání s koněm - vedeným či ježděným? Může osoba vedoucí koně zastavovat auta?

Článek

Kůň je živé zvíře

a přes veškerou snahu svého jezdce / vodiče se může pohybovat do všech směrů a velmi velkou rychlostí.

Míjení koní je ještě nebezpečnější než míjení cyklistů, které je zákonem nařízeno ve vzdálenosti 1,5 m. Kůň se v okamžiku dokáže přemístit o několik metrů všemi směry, proto:

KONĚ

● objíždějte velmi opatrně a pomalu - max. 20 km/h! Buďte připraveni kdykoli zastavit!
● objíždějte velkým obloukem - odstup 2 m je minimum, doporučujeme zcela přejet do protisměru.
nezrychlujte během předjíždění ani hned za koněm, neobvyklý zvuk ho může vylekat.

Zatímco cyklista se obvykle pohybuje po silnici větší nebo menší rychlostí plynule, nezabírá velký prostor a pokud stojí, tak je víceméně stabilní překážkou, kůň se může leknout nejen vašeho auta, jeho nákladu, divných zvuků, ale i čehokoli mimo silnici a uskočit přímo před nebo na vozidlo! Zde bohužel nelze spoléhat na koňský „zdravý rozum“, že přece neskočí autu do cesty.

Troubení v blízkosti koní není nejlepší nápad. Jezdec obvykle automobil za sebou slyší. Pokud by to bylo nezbytně nutné, tak zatrubte z velké vzdálenosti (20 a více metrů), krátce, a v místě, kde je volný prostor a klidná situace, nikoli když jde kůň podél zdi a je právě míjen kamionem.

Na pozemní komunikaci se jezdí (na koni) vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, nejsou-li tím ohrožováni nebo omezováni chodci, smí jet po pravé krajnici.

Jezdec ani vodič koně není chodec. Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, takže i kdyby to bylo výrazně bezpečnější, tak koně oficiálně na chodník nesmějí.

Pro úplnost: Kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí chodci (nikoli však vodič s  koněm) po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky.

Jízda na zvířatech a vedení a hnaní zvířat.

Pro jezdce na zvířeti a pro průvodce vedených a hnaných zvířat platí přiměřeně povinnosti řidiče.

Věk jezdce

Na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci smí jet na koni jen jezdec starší 15 let. Ve věku od 12 do 14 let může jet jezdec na koni jen pod dohledem osoby starší 15 let. Jezdec smí vést jen jedno zvíře.

Osoba vedoucí koně (=jde pěšky) musí být starší 15 let a, vyžaduje-li to bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, je oprávněna zastavovat vozidla.
Zvířata se smějí vést nebo hnát rychlostí chůze a jen tak, aby provoz na pozemní komunikaci nebyl ohrožován a aby byl co nejméně omezován.

Průvodce vedených zvířat smí vést nejvýše dvě zvířata, která musí být k sobě spřažena. Tzn. vodič smí vést na vodítku jen 1 koně, dva koně by k sobě museli být spřaženi např. tažným postrojem.

Za snížené viditelnosti musí být jezdec na zvířeti označen na levé straně neoslňujícím bílým světlem viditelným zepředu a červeným neoslňujícím světlem viditelným zezadu. Průvodce vedených a hnaných zvířat musí být za snížené viditelnosti označen neoslňujícím bílým světlem.

Od soumraku do svítání je zakázáno užívat k jízdě na zvířatech a k vedení zvířat silnice I. nebo II. třídy.

Přejeme všem účastníkům silničního provozu pohodlné cesty, ohleduplné spoluobčany a šťastné návraty domů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám