Hlavní obsah
Rodina a děti

Co se děje, když mě maminka nechá v porodnici?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nadační fond LA VIDA LOCA

Setřičky porodnice Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov s našimi Kufříky vzpomínek. Nemocnice je součástí projektu Život v kufříku už od roku 2019.

Představte si, že jste na světě teprve pár dní. Začínáte poznávat nové prostředí a hlavně lidi kolem sebe. Vaše největší potřeba je cítit blízkost a bezpečí u své maminky. Ale co se stane, když maminka náhle odejde a vy zůstanete sami v nemocnici?

Článek

Ztracené a osamělé miminko

Když se miminko ocitne samo v nemocnici, cítí se ztracené a bezmocné. Už z matčina bříška je zvyklé na její teplo, tlukot jejího srdce a její hlas. Tato přirozená blízkost mu dodává pocit bezpečí a lásky. Když se však tato jistota ztratí, miminko je najednou v neznámém prostředí, které ho může děsit. Mysl, která ještě nedokáže plně pochopit, co se děje, reaguje strachem.

Kdo se o mě stará?

Naštěstí jsou tu sestřičky a lékaři, kteří se o odložená miminka v porodnicích velmi empaticky starají. Poskytují jim odbornou péči a starají se nejen o jejich zdraví a pohodlí, ale zároveň věnují čas tomu, aby je pochovali, pohladili a poskytli tolik potřebnou lidskou blízkost.

Když je potřeba delší péče, nastupují pěstouni. Ti se ujímají miminka a dávají mu dočasný domov plný lásky a péče, než se pro něj najde trvalé řešení, například adoptivní rodiče. Díky těmto nezištným lidem miminko nezůstává samo a může se cítit znovu milované.

„V očích našeho nadačního týmu jsou zdravotníci, sestřičky, pěstouni i adoptivní rodiče opravdoví hrdinové a neustále jim za jejich úžasné laskavé skutky děkujeme.“
Karolína Kapitánová, ředitelka NF La Vida Loca

Každé dítě si zaslouží znát svůj příběh

V České republice je v současnosti již 65 porodniczapojeno do projektu Život v kufříku, který pomáhá opuštěným novorozencům uchovávat vzpomínky, které mají klíčový význam v sebepřijetí, pocitu jistoty a bezpečí.


Díky tomuto projektu mají miminka vlastní kufřík, který obsahuje památníček s prvními fotografiemi miminka, otisky ručiček a nožiček i osobní přání do života od sestřiček, také první hračku, oblečky a další cenné vzpomínky. Během prvních let života se dítě často ocitne na několika místech náhradní péče a bez kufříku by všechny vzpomínky byly navždy ztracené. S kufříkem mohou pěstouni, adoptivní rodiče a především samy děti znát svůj příběh skutečně od samého začátku.

Adopce porodnice – Staňte se patronem porodnice ve vašem kraji

I vy můžete pomoci. Ať už finanční podporou formou trvalého příkazu, dary do kufříků, jako jsou fotoalba či vlastnoručně vyráběné hračky, nebo třeba „Adopcí porodnice“ ve vašem kraji. Jak to funguje? Porodnici poskytnete potřebné zdroje pro zajištění 10 kufříků, díky čemuž odložená miminka v dané porodnici získají svůj vzpomínkový kufřík. Zároveň budujete povědomí o problematice odložených dětí a přispíváte k vytvoření zdravé a sebevědomé společnosti.

Více o Adopci porodnice se dozvíte na stránkách Život v kufříku. Staňte se součástí komunity lidí pomáhající měnit životy dětí, které na svém startu postrádají to nejcennější – milující rodiče.

Projekt Život v kufříku je součástí našeho Nadačního fondu LA VIDA LOCA. Poznejte náš příběh: https://www.nadacelavidaloca.eu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz