Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Česku je ročně odloženo 500 miminek. Věříme, že každé dítě má právo znát svůj příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nadační fond LA VIDA LOCA

Představte si, že každý rok až 500 odložených dětí ročně v Česku odchází z porodnice bez toho nejvzácnějšího – objetí od své biologické maminky.

Článek

Tyto děti, nesoucí si jen papírovou stopu svého příchodu na svět, jsou odkázány na péči pěstounů, adoptivních rodičů nebo ústavů, a s sebou si nesou těžkou zátěž neznámého začátku a pocitu opuštění.

Jen málokdo z nás si u mí představit, jak je pro ně bolestné poznání, že je jejich matka odložila a nemají uchované žádné informace o svém příchodu a začátku na tomto světě. Jsou to děti, které se cítí nechtěné, opuštěné, nesoucí si srdce plné otázek a pochybností.

Náš projekt „Život v kufříku“ jim přináší záblesk naděje a lásky. Každé odložené miminko už v 63 porodnicích dostává svůj kufřík. S láskou a péčí sestřiček, lékařů a dále pak pěstounů nebo adoptivních rodičů, kteří se společně snaží uchovat a zaznamenat co nejvíce informací a odpovědí na budoucí otázky. Seniorky a další šikovné a laskavé ruce napříč celou ČR, pro ně ručně vyrábějí hračky, oblečky a my je pak s láskou vkládáme do kufříků. Naplněné Kufříky vzpomínek, obsahující porodní náramek, první fotografie, otisky nožiček, dudlík, osobní vzkazy, oblečení a hračky, jsou symbolem toho, že každé dítě je milováno a cenné.

Tento projekt, podporovaný předními českými neonatology, psychology, zdravotními sestrami a stovkami dobrovolníků, je unikátní ve světovém měřítku. Aktivně se zapojují i zdravotníci, dětští psychologové, pěstouni a adoptivní rodiny. „Život v kufříku“ byl oceněn Cenou evropského občana 2023, který každoročně uděluje Evropský parlament. A naše zakladatelka Martina Wojtylová Opava navíc obdržela za svou práci v roce 2023 ocenění Laskavec, udělovanou Nadací Lilie a Karla Janečkových.

Připojte se k nám v tomto poslání plném lásky a naděje. Společně můžeme pomoci těmto dětem cítit se milovanými a výjimečnými, přesně tak, jak si zaslouží.

Přispět na odložené děti můžete pomocí QR kódu nebo na č.u. 520022/5500

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám