Článek
Když prezident Pavel dorazil do Kyjeva, očekával náročná jednání o dodávkách vojenské pomoci a posilování transatlantických vztahů. Co však nečekal, byla jeho nově nalezená vášeň pro ukrajinskou gastronomii.
„Po setkání s prezidentem Zelenským jsme navštívili obec Moščun, kde jsme se dozvěděli o hrdinství místních obyvatel, kteří zastavili okupační síly necelých deset kilometrů od Kyjeva,“ uvedl Pavel s úsměvem. „Ale co mě opravdu zaujalo, byl místní boršč. Snažil jsem se získat recept, ale místní babičky ho střeží lépe než státní tajemství.“
Někteří politologové nyní spekulují, zda tato kulinářská zkušenost neovlivní i českou politiku. „Možná se dočkáme zavedení ‚borščové diplomacie‘, kdy budou politická jednání probíhat v uvolněnější atmosféře s miskou horké polévky na stole,“ žertuje jeden z nich.
Opozice však není nadšena. „Místo aby řešil důležité domácí problémy, prezident se věnuje ochutnávání zahraničních pokrmů,“ kritizoval jeden z opozičních poslanců.
Na sociálních sítích se mezitím šíří memy s prezidentem Pavlem v roli kuchaře připravujícího boršč pro celý kabinet. Zdá se, že tato návštěva Kyjeva přinesla nejen politické výsledky, ale i nové kulinářské inspirace pro českou vládu.
Tento vtip je vytvořen pro pobavení a není míněny jako urážka či znevažování politických osobností či událostí.