Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejlepší recepty na víkendový oběd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Víkend se blíží a vy marně přemýšlíte, co budete vařit. Naštěstí pro vás máme pár tipů.

Článek

Lahodné lasagne s mletým masem

Možná se vám lasagne zdají jako složité jídlo, ale pokud zvládnete připravit boloňskou omáčku, lasagne zvládnete levou zadní také. Tady je seznam potřebných ingrediencí:

    • 1 cibule
    • trochu oleje
    • 400 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
    • rajčatový protlak (nebo plechovka loupaných rajčat)
    • sůl, pepř, sušený česnek
    • koření (tymián, bazalka, oregano a další podle chuti)
    • lasagne (pláty těstovin koupíte normálně v obchodě)
    • 1 hrnek mléka
    • trochu másla
    • dvě lžíce hladké mouky
    • nastrouhaný nebo plátkový sýr

Postup přípravy

Nejprve oloupejte a na kostičky nakrájejte cibuli a osmažte ji na rozpáleném oleji dozlatova. Potom přidejte mleté maso a krátce osmahněte, aby se maso zatáhlo. Zalijte rajčatovým protlakem, přidejte sůl, pepř, sušený česnek a koření podle chutí. Dobře promíchejte a nechte na mírném ohni vařit asi 45 minut.

Připravte si bešamel. Do hrnce dejte kousek másla, nechte ho rozpustit a přidejte mouku. Promíchejte a trochu osmažte, aby vznikla světlá jíška. Následně přilévejte opatrně po troškách mléko a míchejte, dokud směs trochu nezhoustne. Výsledná konzistence bešamelu by měla být podobná konzistenci pudinku. Pokud je bešamel příliš hustý, přilijte více mléka.

Do zapékací formy dejte první vrstvu těstovin. Na tu nalijte trochu boloňské omáčky a poté trochu bešamelu. Následně na směs položte další těstoviny a postup opakujte. Třetí vrstva těstovin bude poslední. Na ni dejte boloňskou omáčku a bešamel, vše posypte nastrouhaným sýrem. (Použít můžete i sýr plátkový).

Dejte lasagne do trouby a na 180 °C pečte zhruba půl hodiny až 45 minut. Lasagne jsou hotové tehdy, když sýr na povrchu zezlátne.

Tip pro vás: Máte doma strávníka, který lasagne jíst odmítá? Nechte trochu boloňské omáčky stranou, uvařte špagety a máte o oběd pro něj postaráno.

Kuřecí maso na kari

Máte na víkend program a potřebujete uvařit rychlý oběd? Zkuste kuřecí maso na kari. Tady je seznam ingrediencí:

    • 500 g kuřecích prsou
    • 1 cibule
    • solamyl (bramborový škrob)
    • kari
    • sójová omáčka
    • sůl
    • smetana na vaření (250 ml)
    • trochu oleje

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Maso osolte, přidejte kari podle chuti a asi jednu lžíci solamylu. Dobře promíchejte.
Mezitím si oloupejte a nakrájejte cibuli a na rozpáleném oleji ji osmahněte dozlatova. Přidejte k cibuli připravené maso a osmažte vše dohromady. Přidejte lžíci sójové omáčky. Poté směs zalijte smetanou a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Případně ještě dosolte.

Jako přílohu k masu můžete podávat rýži nebo těstoviny. Dobrou chuť.

Tip pro vás: Máte doma menší děti, které by pálivé jídlo nejedly? Přidejte jen trochu kari (aby se omáčka mírně zbarvila do žluta). Dospělí si mohou jídlo dokořenit podle vlastní chuti.

Zapečené brambory podle vlastní chuti

Receptů na zapečené brambory existuje nepřeberné množství. Každá rodina dělá toto jídlo jinak, přidává rozdílné ingredience. Jelikož určitě víte, co chutná a nechutná členům vaší rodiny, nic vám nebrání v tom, abyste si vymysleli vlastní rodinný recept. Ukážeme vám, co vše lze k bramborám přidat. Inspirujte se.

Seznam ingrediencí na zapečené brambory

    • 800 gramů brambor
    • 1 velká cibule
    • smetana ke šlehání (250 ml)
    • další volitelné suroviny: šunka, slanina, sýr, vajíčka, hrášek, kukuřice, brokolice, mrkev, pórek, žampiony…
    • sůl, pepř, koření podle chuti

Postup přípravy

Základem receptu na zapečené brambory jsou samozřejmě brambory, bez těch se neobejdete. Oloupejte je a nakrájejte je na plátky (nebo na kostičky). Brambory můžete rovnou dát do pekáčku, nebo je předtím mírně povařit, záleží na vás. Oloupejte a na kostičky nakrájejte cibuli. Přidejte ji k bramborám do pekáčku.

Prohlédněte ledničku, mrazák či spíž a vyberte, co budete chtít do brambor přidat. Následně jednotlivé suroviny vrstvěte do pekáčku či zapékací mísy. Na dno přijde vrstva brambor, poté vrstva vámi vybraných surovin. Následně opět vrstva brambor.

Nakonec vše zalijte smetanou, kterou případně můžete promíchat s vajíčkem či dvěma. Nezapomeňte použít sůl, pepř či jiné koření. Ideální je rozmíchat sůl, pepř a koření ve smetaně či vajíčku.

Předehřejte si troubu na 180 °C a dejte brambory zapékat. Doba zapékání se bude lišit podle toho, kolik vrstev jste vytvořili i podle toho, zda jste brambory před zapékáním vařili. Syrové brambory je třeba v troubě péct zhruba jednu hodinu, bramborám předvařeným postačí kratší doba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám