Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ayahuasca: Svařené kořeny liány slouží ke komunikaci se světem duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Apollo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Domorodé kmeny v jižní Americe mají různé zvyky, nad kterými zůstává nám Evropanům rozum stát. Mezi jeden takový zvyk patří i konzumace Ayahuascy, v domorodém jazyce liány duše či liány mrtvých.

Článek

Liána je právě základem tohoto pokrmu. V některých částech peruánské Amazonie se ayahuasca připravuje pouze z této liány, někde se však přidávají listy dalších rostlin. K její konzumaci dochází především při náboženských obřadech, často jí však využívají i k léčebným úkonům. Ayahuasca jako taková je totiž halucinogen.

Samotná liána obsahuje halucinogeny, které jsou však tělem okamžitě metabolizovány a nedojde k jejich aktivaci. Výsledný požadovaný efekt se tak nedostaví. Ale právě přidáním listů dalších rostlin, které obsahují přírodní halucinogen dimethyltriptaminem, dojde k aktivaci všech složek této směsi.

Ayahusca je konzumována zejména domorodými kmeny Amazonie pod dohledem šamanů, avšak ve 20. století se rozšířila i mezi civilizované obyvatelstvo. Vznikaly totiž církve, kde ke konzumaci ayahuascy docházelo při bohoslužbách. Kde se ale recept na její výrobu vzal není jasné. Domorodci tvrdí, že jim byl sdělen vyšší mocí. Stáří její přípravy se odhaduje na dobu před pěti tisíci lety.

Ani mezi domorodci nedochází ke konzumaci ayahuascy na denní bázi, ale používá se se vší úctou jen při výjimečných příležitostech. Kromě náboženských a rituálních obřadů a léčitelství je to i pro magické účely, zejména pro komunikaci se světem duchů. Několik dní před konzumací ayahuascy dodržují domorodci přísnou dietu, která trvá i několik dní po její konzumaci. Strava je v té době založena na dietních jídlech, naprosto nepřípustná je konzumace tmavého masa či alkoholu.

Ayahuasca má ale využití i v moderním léčitelství při léčbě drogových závislostí. Říká se tomu Takiwasi a je to kombinace moderního lékařství a tradičního šamanismu.

Když domorodci ayahuascu požijí, pak to zesiluje jejich smyslové vnímání, mění se jejich myšlení a vnímání času a zvýší se jejich prožívání emočních situací. Domorodci se dokonce dostávají do stavu, při kterém jim v mysli vytanou vzpomínky, o kterých si mysleli, že jsou už dávno ztracené, podobně jako při hypnóze.

Problémem ale bývá vliv na tělo při konzumaci ayahuascy. Srdeční tep se zrychluje, stejně jako dýchání, dočasně člověku stoupne i tělesná teplota. To by ale nebyl ten největší problém. Se zvýšenou teplotou přichází i pocení, třes těla, zimnice. Velmi časté jsou také průjmy a zvracení. To ale šamani považují za dobré znamení. Berou to jako očistu těla, při které se z těla vyplavuje vše negativní.

Co v takovém stavu domorodci vidí, už závisí na citlivosti každého jedince. Někteří se podle jejich výpovědí dostávají do jiných dimenzí, či objevují tajemství vesmíru, komunikují se zemřelými. První změny svého stavu zaznamenají domorodci asi po třiceti minutách od požití. Nejsilnější požitky pak mají po dvou hodinách. Zcela odezní ayahuasca po šesti hodinách, ale záleží na stavu každého jedince, na jeho tělesných proporcí, duševní i fyzické aktivitě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz