Hlavní obsah
Cestování

Bagnoregio: Umírající město na kraji útesu se pomalu sesouvá k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Naturally / vlastní tvorba

Civita di Bagnoregio

Když se řekne, „město, které umírá“, asi málokdo by si představil krásné a malebné italské městečko. A přesto je opak pravdou.

Článek

Bagnoregio, jak ho místní nejčastěji nazývají, se nachází v italské oblasti Viterbo v regionu Lazio, tedy pro představu asi dvě hodiny autem severně od Říma.

Samotné městečko se nachází na vrcholku útesu, což z něj činí pastvu pro oči. Leží v průměrné výšce 443 metrů nad mořem. Město leží na malé skále, která se zvedá z údolí, a právě kvůli tomu je s ostatním světem spojeno pouze jedinou cestou, která vede po lávce postavené na místě bývalého kamenného mostu. Tato cesta je určena výhradně pro pěší, motocykly a jiná motorová vozidla zde mají absolutní zákaz. Pro návštěvníky je však vyhrazeno nedaleké parkoviště, ze kterého mají na lávku snadný přístup a první jedinečný pohled na město samotné.

Kořeny Bagnoregia sahají až do dob Etrusků, první zmínky o městě se tak datují do období téměř 1000 let př. n. l. První obyvatelé si toto místo zvolili díky jeho strategické poloze chráněné zdejšími skalami. Později, po dobytí Římany, zde nacházeli útočiště poslové putující mezi Římem a Florencií. V průběhu následujících staletích se místo stalo důležitým centrem v této oblasti. Bohužel kvůli špatnému, zejména jílovitému podloží, na kterém město stojí, se začalo Bagnoregio postupně rozpadat a uvadat. Vlivem erozí, které město sužovaly, začalo být postupně pro obyvatele nehostinné a nebezpečné k životu. Po velkém zemětřesení roku 1695, které postihlo zdejší oblast, začaly být sesuvy půdy čím dál tím více devastující a skoro na „denním pořádku“. V análech je doposud popsáno zhruba na 130 sesuvů půdy, které sebou nezřídka braly i místní budovy. Právě tyto sesuvy zapříčinily masivní odliv zdejších obyvatel do okolních vesnic, což vedlo k poklesu obyvatel. Dle posledního sčítání lidu z roku 2022 nepřesahuje počet obyvatel 3500. Do toho sčítání však byly započítáni i sezónní pracovníci. Přímo ve městě vám budou deklarovat, že zde trvale nežije již téměř nikdo. Podle místních je zde totiž pouze 16 stálých obyvatel.

Foto: Naturally

Civita di Bagnoregio

Přesto přese všechno se Cività di Bagnoregio stalo turistickou atrakcí, která láká návštěvníky z celého světa. Ve městě, ve kterém se stovky let nepostavila jediná stavba, se doslova zastavil čas. Městečko samotné je půvabné a díky jeho typicky úzkým uličkám a kamenným domům i okouzlující. Při návštěvě zde můžete obdivovat zdejší katedrálu San Donato vystavenou na základech ze 6. století, malé náměstíčko s radnicí i sochu svatého Bonaventury, který byl známým teologem a kardinálem. Pokud vás však historie příliš nezajímá, můžete zde nasávat romantickou atmosféru plnými doušky, užívat si nespočet podmanivých výhledů na okolí, které až berou dech. Návštěvu můžete zakončit v jedné z místních italských restaurací.

Cività di Bagnoregio však dokáže návštěvníkům nabídnout daleko více. Město je totiž domovem jako dělaným pro pořádání různých kulturních a historických akcí. Za zmínku stojí například období Velikonoc, kdy v ulicích můžeme spatřit živý betlém a na přelomu letních měsíců července a srpna je zde pořádán kultovní jazzový festival.

Co návštěvníci ovšem ocení nejvíce je zdejší genius loci. Návštěva tohoto místa může být tedy velmi zajímavou volbou pro každého, kdo má rád historii, architekturu a krásné výhledy. Cività di Bagnoregio je nejen památkou minulosti, ale také symbolem lidského dědictví a jeho křehkosti. A protože se stále nevybralo dostatečně velké množství finančních prostředků, které by dokázaly město uchránit před dalšími sesuvy půdy, je možné, že ho už další generace nikdy neuvidí v jeho plné kráse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz