Hlavní obsah
Cestování

Bibury: Bývá označována jako nejkrásnější vesnice v Anglii a vypadá to tu jako ve středověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Saffron Blaze / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Arlington Row v Bibury

Anglie a současně celá Velká Británie je známá svými kamennými domy a hrady, které na nás už z dálky působím strohým a chladným dojmem. A právě taková je vesnice Bibury, která se nachází v jižní části ostrova.

Článek

Hrabství Gloucestershire asi jen 100 km od hlavního města britských ostrovů má ve svém srdci vesničku Bibury, o které se říká, že je to ta nejkrásnější vesnice v celé Anglie. Pokud ji navštívíme, dýchne na nás historie. Skládá se totiž z kamenných domků, které na okolí shlíží v medových barvách. Většina z nich pochází ze 17. století a jedná se tak o jedny z nejstarších domů v Evropě, které jsou stále obývány.

Domky mají strmé šikmé střechy a bývaly obydlím určeným pro tkalce. Ve 20. století byly některé z nich v okolí starého mlýna vyčleněny, aby se z nich stalo muzeum Arlington Mill se sbírkou dobového oblečení. Dnes už tam ale muzeum nenajdeme a jedná se o soukromou rezervaci.

Pokud do Bibury zavítáte, potkáte tu kromě původních obyvatel pravděpodobně i mnoho japonských turistů. Ti totiž Bibury navštěvují nejčastěji. Jedním z důvodů jejich častých návštěv je fakt, že si myslí, že během své cesty po Evropě bydlel císař Hirohito právě v této vesnici, což se ale ukázalo jako nepravdivá informace.

Největší budovou, kterou tu můžete nalézt, je takzvaný Bibury Court pocházející z roku 1663. Postaven je v jakobínském stylu. Dnes jde o památkově chráněnou budovu I. stupně, ale ještě před nedávnem byste zde objevili hotel, ve kterém jste se mohli jako turisté i ubytovat. Zatím není znám následný způsob využití nyní prázdné stavby a její budoucnost je tak nejistá.

Foto: Stuart Logan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Část Bibury Court, bývalého hotelu

Součástí farnosti Bibury je i Arlington Row, kde najdeme domy ještě mnohem starší. Již od druhé poloviny 14. století zde stál klášter, který se zabýval obchodem s vlnou. V 17. století však byly zdejší objekty přestavěny na řadové domky pro tkalce. Právě do těchto míst proudí v Bibury nejvíce turistů. Jde o nejfotografovanější místo z celé oblasti. Právě tady si totiž člověk připadá, jako kdyby se přenesl zpátky v čase a ocitl se ve středověku, jako by se tu snad zastavil čas.

Místo se stává i oblíbenou filmovou lokací, takže jste jej klidně mohli v nějakém filmu či seriálu zahlédnout. Je to tu ale vskutku jedinečné. Když si odmyslíte turisty, kteří sem v posledních letech proudí ve velkém, je zde naprostý klid. Ten narušuje pouze ptactvo a zvuk protékající řeky.

Foto: Saffron Blaze / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Řeka Coln dělá z Bibury obec plnou romantických výhledů

Romantický vzhled Bibury totiž umocňuje ještě řeka Coln, která vesnicí protéká. Jedná se o přítok největší britské řeky Temže. Voda v řece je nevídaně čistá a podle všeho se v ní nachází pstruzi. Protéká kolem Arlington Mill, který byl dříve zásoben vodou právě z této řeky.

Bibury má ještě jedno prvenství. Byl zde založen nejstarší dostihový klub na světě, takzvaný The Bibury Club, a to již v roce 1681. Tradice koňských závodů je tu tak dodnes velmi silná. Bibury je oázou, kam mohou uniknout turisté z nedalekého Londýna, užít si klidu a nadýchat se čerstvého vzduchu. Je to místo, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz