Hlavní obsah
Lidé a společnost

Brenda z Beverly Hills 90210 boj s rakovinou nevzdává: Shannen Doherty je pro mnohé vzorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wilson Cleveland / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Mladou a krásnou Brendu z Beverly Hills 90210 v 90. letech miloval skoro každý puberťák. Dnes je ale její představitelka Shannen Doherty jednou z nejstatečnějších žen na světě, která trpí vážnou nemocí.

Článek

Shannen Doherty se narodila v roce 1971 v americkém Memphisu. Už v roce 1990 se poprvé převtělila do své životní role, Brendy Walshové v seriálu Beverly Hills 90210, kde setrvala až do roku 1994. Následovala ale ještě jedna ikonická role, ve které Shannen Doherty milovali diváci po celém světě. Šlo o Prue Halliwellovou z kultovního seriálu Čarodějky. Žádná další role už ji takovou slávu nepřinesla, přestože si v roce 2009 zahrála ještě ve třech epizodách seriálu 90210: Nová generace.

Její první dvě manželství jí vydržela jen krátce. Potřetí se vdala v roce 2011. V roce 2015 jí ale osud zasadil krutou ránu. Byla jí diagnostikována rakovina prsu, se kterou se Doherty statečně popasovala a dlouhou dobu to vypadalo, že se rakoviny nadobro zbavila. Po pěti letech se jí ale rakovina vrátila zpátky a to ve čtvrtém stádiu. V loňském roce navíc kvůli nevěře svého muže oznámila nečekaný rozvod.

Shannen Doherty je vzorem pro mnoho lidí po celém světě, kteří trpí stejnou nebo podobnou nemocí. I přes nepříznivé vyhlídky se totiž nevzdává a chtěla by toho v životě ještě hodně dokázat. Rakovina je však tvrdý nepřítel. Za uplynulé roky se jí rozšířila do mozku a nyní i do kostí. Doherty ale nepřestává věřit. Spolupracuje s lékaři a podrobuje se plánované léčbě.

Za více než osm let od chvíle, kdy jí byla rakovina diagnostikována, podstoupila již mnoho procedur, které by jí měly pomoci. Jde především o ozařování, chemoterapii a v neposlední řadě i masketomii, při které jí byla odstraněna prsa. Ani takto náročná léčba ji nepřipravila o její věčný optimismus, přestože přiznala, že se mnohokrát zamýšlela nad tím, jaký má vlastně život smysl.

Nevzdala se a je aktivní v osvětě ohledně rakoviny. Snaží se ženám, které rakovinou také trpí a nemají, s kým si o tom promluvit, aby nasály novou energii alespoň skrze její příběh. Snaží se je informovat o průběhu léčby, příznacích a jak se z toho nezhroutit. Navíc Doherty přímo podporuje výzkum, který se snaží najít lék na léčbu takového onemocnění.

Přesto všechno ale ví, že boj s rakovinou vyhrát nemusí. A proto se snaží si užít každý den naplno se svou rodinou, přáteli a milovaným psem. Shannen Doherty své životní postoje výrazně přehodnotila, modlí se za své uzdravení a těší se na to, co ještě v jejím životě přijde. Podle jejich slov vnímá vše daleko intenzivněji, raduje se z maličkostí a nenechá si utéct ani vteřinu života.

Shannen Doherty je hrdinka, která se pere s nepřízní osudu jako lev. Inspirovala ženy po celém světě, které svůj boj už chtěly vzdát. Snad i jí se podaří nemoc přemoci a splní se jí všechny sny, které si vysnila. Přejme ji k tomu hodně štěstí, síly a vytrvalosti.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz