Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budu volit zelené: Green Deal je jediná cesta, která nás může zachránit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cristian Rojas / Creative Commons / pexels.com

Volby do evropského parlamentu jsou za dveřmi a s nimi otázka, komu hodit svůj hlas. Já už mám ale jasno. Můj hlas bude patřit zeleným. Z jejich řad totiž nezaznívá kritika Green Dealu, naopak ho podporují.

Článek

Green Deal nemají lidé rádi už kvůli svému názvu. Je to anglicismus, který v češtině zkrátka dobře nezní. Tak používejme výraz zelená dohoda a hned to pro nás bude přijatelnější. Zelená dohoda pro Evropu je to nejdůležitější, čeho se v následujících letech musíme držet.

My jako lidé ovlivňujeme životní prostředí kolem nás víc, než si dokážeme představit. A jsou to vlivy zejména negativní. Přírodu kolem nás devastujeme a nehledíme na to, jak se tu bude žít našim dětem, kterým zanecháme zpustošenou zemi. Nikdo ale neříká, že se musíme vrátit zpátky do jeskyně a žít pravěkým způsobem života. Právě naopak. Žijme naše moderní životy, ale dbejme na to, aby po nás nezůstala jen spoušť.

Evropa dlouhodobě byla a je kontinentem, který výrazně proměňoval životní prostředí a klima na celém světě. Je čas začít svůj dluh splácet. Evropa se musí stát klimaticky neutrálním kontinentem. Náš kontinent musíme udržet v takové podobě, v jaké ho máme dnes. Pro nás i pro ty, co přijdou po nás.

Snížení emisí je první a důležitý krok, na který bychom se měli zaměřit. Všechno kolem nás začíná být znečištěné. Aut už je zkrátka moc. A existuje jenom jedno řešení. Zakažme spalovací motory. Dejme lidem čas, ať si najdou vhodnou alternativu, a pak je zakažme. Vždyť právě výfukové splodiny jsou tím největším zlem pro životní prostředí.

Elektromobily jsou na druhou stranu daleko ekologičtější. Ano, elektřina se také musí vyrábět způsobem, který v některých případech do jisté míry ničí přírodu kolem nás. Ale i to se dá změnit. Dnes už existují výrobní procesy elektřiny, které jsou k životnímu prostředí neutrální. Příroda se nám za to odvděčí a zastavíme hrozbu fatálních klimatických změn.

Chraňme lesy, nebuďme němými svědky jejich kácení a pomáhejme sázet nové porosty. Právě díky rostlinám jsme přece naživu. To už známe ze základní školy. V rostlinách probíhá fotosyntéza, při které rostliny vdechují oxid uhličitý a vydechují kyslík. Tedy alespoň přes den. Pokud budeme zeleň kácet, pak bude na světě kyslíku ubývat a oxidu uhličitého přibývat. A oxid uhličitý rozhodně není životodárný plyn, jak jsou někteří schopní tvrdit.

Přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné, dejme jim možnost se obnovovat a používejme alternativní metody. Vždyť dnes už mnoho lidí používá k výrobě energie solární panely. Právě ty jsou přece tím, co nás může zbavit té přírodní hrozby, která nad námi visí.

Nebuďme slepí ke svému okolí a začněme s tím něco dělat, dokud je čas. Příroda se nám za ti odvděčí.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na volby do Evropského parlamentu a na Green Deal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz