Hlavní obsah
Finance

Centra Tech: Příběh o nesplněném snu tisíců lidí a velkém kryptoměnovém podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David McBee / Creative Commons / pexels.com

V roce 2017 se na trhu kryptoměn objevila firma, která slibovala revoluci v nákupování a používání těchto digitálních měn. Jenže za velkými sliby se skrýval jen plán plný klamání a podvodů.

Článek

Společnost, kterou založil Sohrab Sharma spolu se svými partnery, Robertem Farkasem a Raymondem Trapanim, nesla jméno Centra Tech. Hlavním přínosem, který firma slibovala, bylo vytvoření naprosto unikátní kryptoměnové karty, která by se dala využívat jako běžná platební karta, tedy ke každodenním nákupům a platbám, což bylo v té době něco převratného. Aby o sobě dal světu vědět a zvýšil povědomí o svém projektu, využíval Centra Tech k propagaci tváře známých osobností, které o chystaném podvodu neměly ani tušení. To ale zafungovalo a nově vznikající firma zlákala investory z celého světa.

Start firmy to byl doslova raketový. Zdálo se, že firma Centra Tech stojí pevně na nohou a díky mnoha investicím dotáhne do kýženého konce i svůj unikátní projekt. Jenže velmi brzy byli zakladatelé firmy obviněni federálními úřady Spojeným států amerických z podvodu. Ač byla kryptoměnová karta projekt, na který čekal doslova celý svět, vyšlo najevo, že po technické stránce nikdy taková karta neexistovala. Vše to byl jen výmysl zakladatelů Centra Tech, aby se jim podařilo získat peníze investorů.

A peněz to určitě nebylo málo. Vybrala se částka ve výši 25 milionů dolarů. Většina peněz pocházela od veřejnosti, která je do Centra Techu investovala metodou inital coin offering. Zjednodušeně se dá říci, že běžní lidé této firmě posílali svá aktiva uložená v kryptoměnách, za což jim byl slíben následný zisk z prodeje kryptoměnové karty. Ve skutečnosti ale tito lidé financovali luxusní životní styl zakladatelů Centra Techu a pomáhali jim získávat další a další investice.

Pokud by byl produkt kryptoměnové karty realizovatelný, byl by to celosvětový hit. Tohle byla ale pouze fiktivní karta. Důvěryhodnost však projektu dodala i lživá informace Centra Techu, že kvůli funkčnosti krypotoměnové karty spolupracuje s karetními společnostmi Visa a Mastercard.

Teprve na jaře roku 2018 se podařilo na letišti v New Yorku dopadnout jednoho ze zakladatelů firmy Roberta Farkase. Raymond Trapani byl zatčen krátce poté. Obvinění znělo jasně. Podvod, manipulace s trhem a falšování informací. Sohrab Sharma byl odsouzen k osmi letům vězení, Robert Farkas, který měl na starosti initial coin offering pak k jednomu roku a jednomu dni.

Ray Trapani se vězení vyhnul, protože spolupracoval s federálními úřady. Byl sice shledán vinným, ale jeho trestem bylo pouze to, že bude tři roky pod dohledem úřadů. Nyní vydělává na svém dokumentu o Centra Tech, který uvedla streamovací služba Netflix.

Tento skutečný příběh nám může posloužit jako varování, že se svými financemi máme zacházet vždy nanejvýš opatrně. A je jedno, zda se jedná o skutečné peníze nebo o kryptoměny.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz