Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká televize bude za vyšší poplatky točit další seriály, které lidi nebaví. Pak nám za to poděkuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Veřejnoprávní média jsou financována z poplatků, které musí platit každý, kdo má televizní přijímač, ať danou stanici sleduje či nikoli. No a nyní se projednává, že tyto poplatky budou ještě vyšší. Má nám ale Česká televize co nabídnout?

Článek

Poplatek za rozhlasové vysílaní je nyní 45 Kč, ale uvažuje se o jeho zvýšení na 55 Kč. Poplatek za televizní vysílání České televize se pak má zvýšit ze stávajících 135 Kč na 160 Kč. Hradit musí prakticky každý. Je to jen další způsob, jak z našich peněženek vytáhnout více financí, nebo nám za zvýšený poplatek mají veřejnoprávní média co nabídnout?

Česká televize přichází v poslední době s mnoha seriály, zejména s kriminální tématikou, které diváky u obrazovek prostě nebaví. Jedním z takových seriálu byl nedávno uvedený seriál Místo zločinu České Budějovice, který se vyznačoval nejen slabými hereckými výkony a fádním obsazením, ale zejména pak nesmyslností scénáře. Seriál tak v mnoha místech působil spíše jako fraška.

Pokud chce ale běžný divák zjistit, zda ho takový seriál bude bavit, zkusí si pustit první díl. Během tohoto dílu posoudí, zda ho téma a provedení zaujalo a hodlá se na seriál i nadále dívat, či zda další díl již vidět nemusí. Jenže už během prvního dílu Česká televize naservíruje divákům upozornění na obrazovce, které jim děkuje za to, že platí poplatky, protože jinak by takový seriál nemohl vzniknout.

To ale v případě, že se seriál divákovi nelíbí, vyvolává rozporuplné až negativní reakce. Sledujete první díl seriálu, který už dál sledovat nechcete, přesto se dozvíte, že na jeho vzniku jste se finančně podíleli i vy. No není to k breku?

Takových zbytečných a nekvalitních seriálů však Česká televize v poslední době produkuje velké množství. Takže platíme zejména za to, co se nám nelíbí. Samozřejmě nemůžeme hodnotit za všechny, protože každý seriál si své obecenstvo najde, ale hodnotíme hlasem většiny. A nyní budeme pravděpodobně platit ještě více. A co nám za to Česká televize nabídne?

Bude to jen větší množství seriálů, které nebudeme chtít sledovat, nebo vynaloží finanční prostředky získané ze zvýšení poplatku na to, aby seriály, které točí, byly kvalitnější? A to nejen po technické stránce, ale i po stránce obsahové. Budeme se moci na České televizi po zvýšení poplatků dívat na hodnotné filmy, seriály a pořady?

Abychom České televizi nekřivdili, s naivitou a prvoplánovostí seriálů na jiných českých televizních stanicích to není o moc jiné. Jde však o to, že sledování pořadů na Primě či na Nově je pouze našim rozhodnutím a nic za to neplatíme. Českou televizi spolufinancuje většina národa. A jako veřejnoprávní televize by tato stanice měla produkovat kvalitní mainstreamový program, který zaujme co možná nejvíce diváků, protože jinak je taková veřejnoprávní stanice absolutně k ničemu.

Tak uvidíme, na kolik Česká televize dostojí své pověsti. Možná ale překvapí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz