Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český olympionik Němec: Říkali mu boxer s něžnou duší, on tvrdil, že je lepší než Muhammad Ali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

V Paříží právě probíhá olympiáda, kde Česko reprezentují naši nejlepší sportovci. Je to chvíle, kdy lidé fandí u televizní obrazovek, ale měl by to být i moment, kdy se vzpomíná na největší legendy českého sportu. Josef Němec rozhodně patřil mezi ně.

Článek

Olympijské hry nám připomínají nejen jména našich největších současných sportovců, ale připomínají nám i úspěchy těch, kteří naši zemi reprezentovali před mnoha a mnoha lety. Patří mezi ně i Josef Němec, který byl nejlepším českým boxerem minulého století. Česko úspěšně reprezentoval nejen na mistrovstvích Evropy, medaili si přivezl i z olympiády.

Josef Němec se narodil v roce 1933 v Českých Budějovicích. Brzy v sobě objevil sportovní vlohy a stal se z něho na domácím poli velmi úspěšný boxer v těžké váze. Domácí úspěchy ho nakonec dostaly i na olympiádu v Melbourne v roce 1956. Na ní sice nezvítězil a neodnesl si ani žádnou medaili, přesto to pro něj byla cenná zkušenost, která odstartovala období jeho největších úspěchů.

Ještě než se Němec dostal na další olympiádu, stihl vybojovat bronz na Mistrovství Evropy v Praze v roce 1957 a na Mistrovství Evropy v Lucernu v roce 1959. A olympiáda jeho formu jen potvrdila. Z olympijských her v Římě si roku 1960 odvezl taktéž bronzovou medaili. Nejlepší formu pak předvedl v roce 1963, kdy získal zlato na Mistrovství Evropy v Moskvě.

Stal se legendou evropského boxu. Mluvilo se zejména o jeho netradičním způsobu vedení zápasu, který mu mnohokrát pomohl k vítězství. Přesto, že byl zápasníkem v těžké váze, dokázal své soupeře doslova utancovat, což bylo v této kategorii něco nevídaného. Pohyboval se od začátku až do konce zápasu a později tvrdil, že co do pohybu by na něj neměl ani Muhammad Ali. S tím se dokonce kdysi potkal, když byl jako host na olympiádě v USA. Bylo to však z Aliho iniciativy. Když si Němce všiml, zavolal na něj a pozval ho k sobě.

O jeho skvělé boxerské formě hovoří i bilance zápasů, které odehrál. Za svůj život totiž absolvoval celkem 320 zápasů v ringu, z nichž drtivou většinu vyhrál. Pouze dvanáctkrát skončil jako poražený.

Josef Němec pocházel z rodiny, kde box zkrátka k životu patřil. Jeho otec, kterému se po úspěších jeho syna začalo říkat táta Němec, měl celkem osm dětí, šest chlapců a dvě dívky, z nichž většinu trénoval ve stejném sportu jako Josefa. Nikdo z nich však takových úspěchů nikdy nedosáhl.

Když skončil s dráhou profesionálního sportovce, věnoval se Josef Němec tréninku nových nadějných boxerů. Obnovil boxerskou tradici v Českých Budějovicích a tým, který trénoval, dovedl až do nejvyšší české boxerské soutěže.

Jeho čas se naplnil v září 2013 jen pár měsíců po oslavě jeho 80. narozenin. Český box na něj ale nikdy nezapomněl, stejně tak jeho rodné České Budějovice, které po něm pojmenovaly ulici.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz