Hlavní obsah
Umění a zábava

Český slavík 2023 je tady: Ztracený to má v kapse, čeká nás souboj mezi Bílou a Farnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Už v pátek večer nás čeká další ročník obnovené ankety popularity v oblasti zpěvu, Český slavík. Pořad slibujete napětí i živá vystoupení zpěváků, zpěvaček a hudebních skupin. Má nás ale Slavík ještě čím překvapit?

Článek

Český slavík má dlouhou historie. První ročník se totiž konal již v roce 1962, tenkrát ale pod názvem Zlatý Slavík. Vysílal se pravidelně, a to až na výjimky každý rok. Poslední ročník této soutěže mohli diváci vidět v roce 1991, kdy byla anketa zrušena, protože v tehdejším porevolučním období symbolizovala odkaz komunismu. Teprve v roce 1996 se anketa vrátila, tehdy už jako Český slavík, a fungovala až do roku 2017, kdy byla pozastavena kvůli kontroverzím ohledně hlasování a možnému manipulování s hlasy.

Vrátila se teprve nedávno, v roce 2021. Letos nás tak čeká třetí ročník od jejího obnovení. A již potřetí se do moderátorské role postaví pánové Ondřej Sokol a Aleš Háma. Jejich netaktní humor je to, co takovému formátu soutěže dlouho chybělo. Sokol s Hámou se nebojí ničeho, a tak to možná občas trochu přeženou a pár lidí z obecenstva i hudební branže urazí, ale jede se dál, jako by se nechumelilo.

Má nás ale Český slavík čím překvapit z hlediska výsledků ankety? V mužské kategorii rozhodně ne. Tam má své místo neochvějně jisté Marek Ztracený. V posledním ročníku získal 67 800 hlasů. Hned za ním se sice umístil Vojtěch Dyk, ale rozestup byl mezi nimi propastný. S 28 891 hlasy nemohl favorita soutěže nikterak ohrozit. Těsně v závěsu za Vojtou Dykem se na 3. místě umístil Richard Krajčo s 26 531 hlasy. V této kategorii se tedy žádné drama neočekává. O žádné nové mužské hudební hvězdě jsme za celý rok neslyšeli, a tak je nasnadě, že vítězem bude právě Marek Ztracený, který navíc v letošním roce uspořádal hned tři koncerty po sobě a beznadějně vyprodal náš největší fotbalový stadion v pražském Edenu.

Velký boj nás ale čeká v ženské kategorii o titul zpěvačky roku. Když se anketa v roce 2021 po pauze obnovila, sesadila dlouholetou vítězku Lucii Bílou zpěvačka Ewa Farna. Rozdíl v počtu hlasů byl však minimální. Ewa Farna získala 42 324 hlasů a Lucie Bílá 41 311 hlasů. Rozdíl tedy nebyl ani tisíc hlasů. V loňském roce se role prohodily a opět vyhrála Lucie Bílá. Rozdíl byl sice znatelnější, ale přesto se jednalo jen o pár tisícovek hlasů. Lucie Bílá obdržela 71 519 hlasů a její sokyně Ewa Farna 65 408 hlasů. Opět nás tak čeká velký boj o titul. Třetí místo v obou předchozích ročnících obsadila Eva Burešová. I tady by nás ale anketa mohla letos překvapit.

U hudebních skupin jsme tradičně zvyklí na trojici Kabát, Mirai a Kryštof. Tu by mohla narušit snad jen kapela Chinaski nebo stoupající hvězda kapela Jelen. V kategorii Hip Hop a Rap hlasuje nejméně lidí ze všech kategorií, takže zde může dojít k velkým překvapením, protože i málo hlasů může ovlivnit koncové pořadí. To dokazují i výsledky ročníku 2022, které byly velmi rozdílné od těch v roce 2021. Pokud vás tato kategorie zajímá, určitě budete napjatě sledovat její výsledky.

Slavností večer už je za dveřmi, takže se výsledky letošního ročníku dozvíme doslova za pár chvil. Do té doby můžeme držet palce našim favoritům či favoritkám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz