Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čestmír Strakatý: Rozhovor s Duškem z něj učinil kontroverzní postavu českého mediálního prostoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alexandra Grulichová / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

Čestmír Strakatý

Čestmír Strakatý je velmi oblíbený český moderátor, který poslední dva roky sklízí velkou chválu za svůj vlastní podcast. Jenže stačil jediný rozhovor se slavným českým hercem a moderátora na několik měsíců zavalila vlna kritiky a kontroverze.

Článek

Čestmír Strakatý vystudoval gymnázium, následné studium několika vysokých škol vždy skončilo nezdarem. Už v roce 2010 tak nastoupil do České televize, kde pracoval jako reportér, dramaturg i editor zpravodajských relací. Po ukončení spolupráce s Českou televizí se stejným činnostem věnoval i v internetové televizi DVTV. Vždy byl Strakatý ale tím, kdo pracoval v pozadí, aniž by o něm někdo z veřejnosti věděl. Pomáhal rozhovory připravovat a dále se podílel na jejich konečné podobě.

V roce 2018 se ale poprvé dostal k tomu, že usedl před kameru a stal se moderátorem prvního vlastního rozhovoru. Pořad, který mu byl svěřen, nesl název Prostor X a byl produktem známého časopisu Reflex. Lidé si ho okamžitě zapamatovali, protože Čestmír Strakatý vypadal na první pohled tak trochu jinak než ostatní moderátoři. To, co na něm totiž upoutalo na první pohled, bylo množství tetování, které měl na často odhalených rukách.

Na podzim roku 2022 k tomu ale přidal vlastní podcast, který je plně v jeho režii a kde uveřejňuje rozhovory se zajímavými lidmi z mnoha různých oblastí. Lidé mohou zdarma shlédnout pouze zkrácené verze těchto rozhovorů, případně úryvky. Pokud chtějí slyšet celé rozhovory, musí si za to zaplatit.

Do povědomí široké veřejnosti se dostal na začátku loňského roku, kdy přivítal velmi zajímavého hosta. Byl jím oblíbený český herec Jaroslav Dušek. Jenže téma tohoto rozhovoru sklouzlo až k problematice rakovinového onemocnění, ve kterém Dušek pronesl, že na rakovinu zemřou pouze ti, kteří se rozhodnou svůj boj vzdát, tudíž si za to mohou sami. Tento velmi neblaze znějící výrok pak Dušek doplnil a vysvětlil.

Čestmír Strakatý ale následně uveřejnil upoutávku na tento rozhovor, kde šokoval vyjádřením Jaroslava Duška bez jakýchkoli vysvětlivek. A právě tady se dostal do centra kontroverze, kdy mu bylo vyčítáno, že s natočeným materiálem manipuloval tak, aby co nejvíce šokoval a že upoutávku sestříhal tak, aby působila co nejskandálněji. Na jeho hlavu se tak snesla vlna kritiky. Stejná vlna kritiky se ale snela i na hlavu Jaroslava Duška. Nikdo totiž nevěděl, co vlastně v tom rozhovoru padlo, pokud si nepředplatil Strakatého kanál.

Paradoxně je ale nutno přiznat, že skandalizace tohoto rozhovoru Strakatému pouze pomohla. Dnes má totiž na placené platformě kolem 8 tisíc sledujících, což na tvůrce rozhovorů na vážná témata není v Česku vůbec málo. Strakatému se v loňském roce dokonce podařilo vyhrát cenu Influencera roku v rámci Czech Social Awards.

Strakatý je tak učebnicovým příkladem toho, že i negativní reklama může být reklamou. Na druhou stranu mu ale nelze upřít jeho perfektní připravenost na každý z jeho rozhovorů a schopnost reagovat na podněty od hostů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz