Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dana Zátopková: Olympijská vítězka, která svého manžela přežila o 20 let, nikdy neměla děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hede Foto / Wikipedia Commons / volné dílo

Dana a Emil Zátopkovi na olympijský hrách v Helsinskách v roce 1952

Vítězství Emila Zátopka jsou všem známá. Je vzpomínám jako skvělý atlet, který získal mnoho republikových zlatých medailí, ale přivezl i zlato z olympijských her. Jeho žena však byla neméně úspěšnou sportovkyní, která svého manžela přežila o 20 let.

Článek

Deset zlatých medailí na domácích běžeckých závodech, tři zlata z mistrovství Evropy a čtyři zlata z olympijských her. To je bilance legendárního českého sportovce Emila Zátopka. Na letních olympijských hrách v Helsinkách, které se konaly v roce 1952, navíc získal Zátopek tři medaile krátce za sebou. Zvítězil v běhu na 5 tisíc a 10 tisíc metrů a jako první doběhl i v biatlonu.

Na jeho neméně úspěšnou ženu Danu se ale občas zapomíná. Přitom to byla neméně úspěšná sportovkyně, která mu navíc po celou dobu jeho dráhy profesionálního sportovce byla velkou oporou.

Dana Zátopková se narodila jako Dana Ingrová v září roku 1922 ve Fryštátu, kde její otec sloužil jako velitel pohraničního praporu. Teprve během Danina dětství se rodina vrátila do Vacenovic, odkud pocházela. Už na gymnáziu v Uherském Hradišti ji sice začala bavit atletika, závodně se ale věnovala i házené.

S Emilem Zátopkem se seznámila v roce 1945 na atletických závodech. Cestu si však k sobě jako partneři našli až o rok později. Jako by si snad ale byli souzeni. Oba dva se totiž narodili ve zcela stejný den stejného roku. To byla první věc, která jejich osudy spojovala.

Dana se pak začala věnovat zejména hodu oštěpem, ve kterém mezi ostatními českými sportovci vynikala. A tak odjela v této disciplíně Československo reprezentovat na olympijské hry v Londýně v roce 1948. Umístila se sice na sedmém místě, ale Emil domů přivezl zlato z běhu na 10 tisíc metrů a stříbro z běhu na 5 tisíc metrů.

Krátce po návratu si manželé řekli své ano a prožívali tu nejharmoničtější část jejich společného vztahu. Na další olympiádě v roce 1952 je spojil další osudový den. Oba totiž ve své disciplíně vyhráli olympijské zlato, pro Danu to byla první medaile na olympiádě.

I když to vypadalo na dlouhou a úspěšnou kariéru obou sportovců, další úspěch pár už společně nezískal. Emil se při trénincích na další olympiádu v roce 1956 zranil a přestože se snažil o co nejrychlejší návrat na výsluní, nikdy už nezískal takovou formu, jakou měl před zraněním. A to velmi těžce nesl. Dana Zátopková mu byla velkou oporou a snášela i jeho nálady související s propadem jeho sportovní formy. Emil Zátopek pak v roce 1958 ukončil kariéru.

Dana mu pak alespoň symbolicky z olympiády v roce 1960 přivezla stříbrnou medaili ve své disciplíně. Sportu se aktivně věnovala do roku 1962, kdy se z ní stala trenérka mladých nadějných sportovců. Dana Zátopková byla skvělou českou sportovkyní, která za svůj život sice získala jen jedno olympijské zlato, přivezla ale dvě zlata z mistrovství Evropy, třináctkrát se stala mistryní republiky v hodu oštěpem a jednou dokonce v hodu diskem. Její život však v jednom ohledu zůstal nenaplněn. Nikdy se totiž nestala matkou.

Dana Zátopková zemřela v roce 2020 ve věku nedožitých 98 let. Svého manžela přežila o dlouhé dvě dekády.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz