Hlavní obsah
Cestování

Dechberoucí pohled na Island: Skála vypadá, jako kdyby z moře vystupoval obří slon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Skála na Islandu nápadně připomíná slona

Příroda si často pohrává s tvary svých stromů, skal, ale i jezer či řek. A někdy nám tak takové útvary mohou připomínat něco jiného, než čím ve skutečnosti jsou. To se týká i skály na Islandu, která nápadně připomíná slona.

Článek

Island je jednou z fascinujících evropských zemí ležících mimo pevninský kontinent daleko na severu. Často se mu říká věčně zmrzlá země, čemuž napovídá i anglický název tohoto ostrova, který zní Iceland. To totiž v doslovném překladu znamená Země ledu. Je to ale také země horkých pramenů a nesčetného množství sopek. A jak to vypadá, když taková sopka v ledové zemi vybuchne, jsme měli možnost pozorovat na závěr loňského roku.

Island je tedy zemí nepřívětivou a tak trochu nebezpečnou, ale je také zemí plnou přírodní krás, které nikde jinde na světě nenajdeme. Kdo nemá rád zimu se ale mnohdy na tento ostrov neodváží. A to je velká škoda. Protože i tady si člověk může užít koupání v doslova horké vodě a nespočet fyzických aktivit, při kterých nám zima rozhodně nebude.

Vodopády padající z vysokých útesů, zvláštně tvarované skalní útvary, skály čnející z moře i vesničky s nádherným výhledem do krajiny. To je jen zlomek toho, co tu můžeme zažít. Island ale není pouze jeden ostrov. Patří k němu i řada dalších malých ostrovků. Například souostroví Westmanských ostrovů nám umožní spatřit jednu naprostou raritu. Ostrov s názvem Heimaey vypadá na první pohled jako ledová kra. Je to ale nejlidnatější z ostrovů kolem Islandu. Na ploše přibližně 13 kilometrů čtverečních tu žije čtyři a půl tisíce obyvatel.

A na jednom okraji tohoto ostrova ční z moře mizející skála, která ze správného úhlu velmi nápadně připomíná slona. Není to ale taková podoba, že bychom museli dlouho pátrat, kde vlastně máme toho slona vidět, uvidíme ho na první pohled. Přestože ho stvořila příroda sama, je propracovaný do posledního detailu. Koukáme na něj z boku, takže vidíme jedno oko, uši, bradu, ale i dlouhý chobot, který mizí kdesi v moři.

Atmosféra, kterou nám tato úchvatná podoba přinese, je doplněna šumění vln neustále narážející na skály a zvuky tučňáků, kteří neustále pobíhají kolem. Hlavu slona můžeme pozorovat z blízkého útesu, ale její podoba nás nejvíce ohromí, když se vydáme s organizovanou projížďkou na moře kolem ostrova a dostaneme se až pod tento kus skály.

A pokud by vám hlava slona byla málo, nedaleko odtud se nachází jedna z nejkrásnějších místních pláží. Je velmi úzká, protože z obou stran ji lemují vysoké útesy sahající až daleko do moře. Na pláži je možné navštívit i jeskyni, ze které výhled do okolí ještě více vynikne. Obě místa se od sebe nacházejí jen pár stovek metrů, takže je možné je navštívit obě v rámci jednodenního výletu.

Pokud se budete rozhodovat, kam na dovolenou, zkuste Island zvážit jako jednu z možností. Krás nabízí hodně. V moři se tu sice nevykoupete, protože jeho průměrná teplota se během celého roku pohybuje mezi 5 až 10 stupni Celsia, za to poznáte jedinečnou evropskou zemi.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz