Hlavní obsah
Názory a úvahy

Diváci cupují Peče celá země a finále může zklamat: Bude porota opět nařčena z neobjektivnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dogu Tuncer / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Je před námi velké finále třetí řady Peče celá země. Jenže letos není úplně o co stát. Za zvuku otřepaných frází se spolu utkají tři amatérští pekaři, kteří nemají čím překvapit. Vyhrát by měl ale muž.

Článek

Peče celá země je už po devět týdnů nejsledovanějším pořadem sobotního večera. A bude tomu tak zřejmě i nyní, kdy se odehraje desátý finálový večer, po němž budou diváci znát jméno výherce třetí řady této show. Jenže tato řada zatím pouze zklamala veškerá očekávání.

Do finále se probojovali tři soutěžící, z nichž každý je úplně jiný, přesto mají všichni něco společného. Nemají čím zaujmout. Jedním z finalistů je jednadvacetiletý Vojtěch, který v předchozích kolech potvrdil, že je velmi kreativní a má umělecké cítění. Jenže většinu svých výtvorů zdobí plátkovým zlatem. Na nějaký honosný dort se možná takové zlato hodí, avšak tím, že takto zlatí prakticky vše, dostávají jeho výrobky punc stejnosti. Drahé zlato se tak stává všedním a nikoho už nepřekvapí.

Sedmačtyřicetiletý Roman také ukázal, že má na to se vyrovnat těm nejlepším. Ale je to tak trochu zmatkař. Na spoustu věcí se musí ptát svých soupeřů, často vyžaduje i jejich fyzickou pomoc. Sám je prakticky ztracený a nestíhá svá díla dokončit. Jako pozitivní lze ale hodnotit, že již od začátku soutěže vystupují všichni soutěžící jako jeden tým a ochotně si pomáhají. Romana proto zatím nikdo neodmítl. Ve finále to ale bude mít mnohem těžší.

A pak tu máme šestatřicetiletou Terezu, která je pro diváky nejkontroverznější postavou celé řady. Rozhodně není špatná pekařka, avšak už v předchozích kolech opustili soutěž lepší soutěžící, které by si finále zasloužili více než ona. Tereza je ale dle komentářů na sociálních sítích oblíbenkyní jednoho z porotců. Josef Maršálek podle tvrzení některých diváků preferuje své oblíbence na úkor jiných soutěžící. To potvrdil i jeden ze soutěžících z loňských řad.

Celá řada byla letos provázena velkými nedostatky zejména v podobě zadání, které soutěžící od porotců dostávaly. Porota tak letos předvedla, že zrovna nehýří vhodnými nápady, které se hodí pro tuto show. Pekly se dezerty, které už nikdo ze soutěžících ani nemůže pamatovat, vytvářela se umělecká díla, která po soutěžní stránce postrádala smysl a nejhorší na tom všem bylo následné hodnocení prezentovaných výtvorů. Zásoba jen pár vět, které oba porotci, Josef Maršálek i Míša Jandová, používají, úrovni pořadu nepřidá. Takto hodnotit pekařské a cukrářské výrobky by zvládl asi každý z nás.

Nad finále tak visí hned několik otazníků, které v nás vzbouzí nejistotu, jak to v sobotu večer vlastně bude vypadat. Budou zadání pro soutěžící vhodná a budou péct něco zajímavého? Bude hodnocení poroty a výsledky objektivní? Budou soutěžící hodnoceny zase nic neříkajícími frázemi, aby si pak porotci za vítěze mohli zvolit koho uznají za vhodného?

Třetí řada Peče celá země je u konce a je tak na zvážení, zda by ještě vůbec měla vzniknout řada čtvrtá. Pokud ano, mnoho diváků by jistě preferovalo změnu porotců a jejich nahrazení někým, kdo dokáže jejich výtvory náležitě ohodnotit a dát tak soutěžícím třeba i základ do jejich budoucího profesního života pekaře či cukráře.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru ze sledování 3. řady pořadu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz