Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Divoké kočky jsou zpátky v Česku. Objevují se poblíž Prahy a mohou zaútočit i na člověka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Schorle / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kočka divoká

Do Česka se v posledních letech vrací mnoho živočišných druhů, které naši zemi buď před mnoha lety opustily, nebo se je nám na našem území podařilo vyhubit. Patří k nim i kočka divoká.

Článek

Kočku známe všichni jako milé a tulivé zvířátko, které mají mnozí z nás jako domácího mazlíčka. Dobře ale víme také to, že taková kočka dokáže být i pěkně vzteklá a nepřátelská. V zásadě ale lidem od kočky domácí žádné nebezpečí nehrozí. Je třeba však nezapomínat na fakt, že domestikovaná kočka je předkem kočky divoké, která může být v přírodě mnohem nebezpečnější šelmou.

Existují záznamy o tom, že kočky divoké se na našem území vyskytovaly ještě v 18. a 19. století. Jenže právě v 19. století byla taková kočka hojně lovena jako škůdce a její populace se začala snižovat takovou rychlostí, až z Česka prakticky vymizela. Od té doby se až na vzácné případy, zejména v pohraničí, v Česku takové kočky nevyskytovaly.

Každý příhraniční výskyt, který byl v posledních letech zaznamenán, byl velkou vzácností. Divoké kočky totiž patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat, které jsou přísně chráněné. Výskyty jedinců byly zaznamenány na Šumavě, v Národním parku Podyjí či v Beskydech. Více do vnitrozemí našeho území se takové kočky nikdy neodvážily a ani se u nás nerozmnožovaly.

Zlom nastal až v roce 2021, kdy byla kočka divoká spatřena ve Středočeském kraji u Dobříše. A nyní je jejich výskyt pozorován i na nedalekém Křivoklátsku. Rozhodně ale nejde jen o náhodu, vypadá to, že se divoké kočky v této chráněné krajině chtějí usadit. Vědci nyní zkoumají chlupy, které po sobě kočky zanechávají, ve snaze zjistit, odkud sem tyto divoké šelmy přišly.

Na Křivoklátsku mají divoké kočky ideální terén pro svůj život. Avšak stále platí, že jsou ohroženým druhem, který by mohl zaniknout i tím, že by se takové kočky začaly křížit s kočkou domácí. Nebezpečím pro tento ohrožený druh jsou i střety s osobními a nákladními automobily.

Divoká kočka však může být i nebezpečná, obzvláště pokud chrání svá mláďata. V takovém případě by totiž byla schopná zaútočit i na člověka. Přitom je tento druh kočky daleko větší než domestikované kočky, na které jsme zvyklí. Může vážit až osm kilogramů, výška dosahuje až 40 centimetrů, délka může být větší než jeden metr. Je to ale velmi plaché zvíře, takže se před člověkem ve většině případů spíše schová, než že by zaútočila.

Pokud se divoké kočky začnou v Česku množit, mohl by to být první krok k záchraně tohoto extrémně ohrožené druhu, který jsme už jednou svou neuvážeností na našem územím vyhubili.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz