Hlavní obsah
Aktuální dění

Dnes se Praha zaplní fotbalovými fanoušky. Na Edenu bude pěkně dusno a komplikace se nám nevyhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stormen425 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Den D pro fanoušky pražské Slavie nadešel. Ale dnešní den se dotkne nejenom jich, ovlivní valnou většinu z nás, obyvatel Prahy. Přijedou totiž tisíce fanoušků týmu z italského hlavního města.

Článek

Dne 9. listopadu 2023 se na bývalém stadionu Eden ve Vršovicích, dnes nazývaném Fortuna Aréna, odehraje velmi očekávaný zápas Evropské ligy UEFA. Jde o jednu z nejvyšších fotbalových soutěží, kde se ve vzájemných zápasech potkávají ty nejlepší evropské týmy ve dvojici zápasů, vždy jeden na domácím stadionu a jeden v domovině protivníka. A nyní přišla ta chvíle, kdy se v našem hlavním města utká SK Slavia Praha s protivníkem z Itálie, s AS Řím.

Praha se tak dnes zaplní fotbalovými fanoušky z Itálie, kteří přijedou fandit svému týmu. A bude opravdu rušno. Vždy, když Slavie hraje na svém domácím stadionu s takto významným evropským týmem, znamená to především komplikace v dopravě. Tramvaje a autobusy směřující do Vršovic budou přeplněné k prasknutí, metro ve směru na Strašnickou nebude vypadat jinak. Většina taxislužeb, tak jak bývá zvykem, bude mít neskutečně dlouhé čekací doby, nebo si za projížďku vozem připlatíme prakticky dvojnásobek. Cestu tedy volte s rozmyslem.

Pohybovat se v okolí stadionu také nemusí být zrovna to nejlepší, co můžete udělat, ale zápasy na Edenu jsou vždy pod drobnohledem policie, která dělá, co může. Kromě standardních hlídek se v okolí stadionu projíždí i několik párů policistů na koních. Z koňského sedla totiž mají o dějí kolem daleko větší přehled.

V restauracích a hospodách v centru Vršovic si před zápasem rozhodně nesednete. Davy lidí stojí vždy i zvnějšku těchto zařízení. Chladné počasí, které se očekává, na tom nic nemění. Fanoušci tam budou stát, i kdyby chumelilo. Podniky se začnou vylidňovat až tak hodinu před zápasem. Ovšem očekávejte, že po skončení zápasu se davy opět nahrnou zpět a budou se dožadovat vstupu do zařízení.

Parkování v širokém okolí nepřichází v úvahu. Pokud nezaparkujete s dostatečným předstihem před začátkem zápasu, nemáte prakticky žádnou možnost tu svoje auto nechat. Kdo nemá oprávnění parkovat na Praze 10, může s největší pravděpodobností očekávat pokutu. Dny, kdy se na Slavii konají zápasy, totiž přímo vybízejí ke kontrole vozidel a jejich oprávnění parkovat. A někdy tu parkování ani není bezpečné. To zejména, pokud se vám kolem auta projde naštvaný fanoušek.

Bydlím poblíž stadionu Eden, takže se s tímto setkávám prakticky kdykoli Slavia hraje. Čím slavnější soupeř, tím samozřejmě i více lidí, více hluku a nepořádku. Bez komplikací v dopravě se to neobejde nikdy. Vřavu oslavujících či truchlících fanoušků pak můžete v okolí slyšet až do noci. Pokud sem nemusíte, tak se Vršovicím vyhněte obloukem. Přes den však davy zahraničních fanoušků můžete potkat i v centru Prahy, takže na to buďte připraveni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz