Hlavní obsah
Bydlení

Drahé bydlení? Ale kdepak. V Česku seženete byt i za milion. A není to nic ojedinělého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Phoenix CZE / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sídliště v Děčíně

Mnoho lidí si v Česku stěžuje na drahé vlastní bydlení. Přitom je teď trh s nemovitostmi na dlouhodobém minimu. Byt tak na mnoha místech v Česku můžete sehnat i za milion korun.

Článek

Ještě před koronavirovou pandemií byly ceny vlastního bydlení pro Čechy přijatelné. Jenže pak cena nemovitostí vyletěla tak strmě vzhůru, že snahu o pořízení vlastního bytu či domu muselo mnoho mladých lidí vzdát. Teď je ale situace diametrálně jiná. Zamrzlý stavební trh a nízké ceny nemovitostí jsou ideální příležitostí pro všechny, kteří chtějí bydlet ve vlastním.

Kdo si chce ale pořídit vlastní bydlení, nesmí dlouho otálet. Inflace klesá, trhy se začnou probouzet a následná poptávka po nemovitostech dokáže ceny bytů opět dostat na vysokou úroveň.

Samozřejmě nesmíme čekat, že byty pod milion seženeme například v Praze. To je představa naprosto nereálná. Za vysněným bydlením za nízké ceny musíme být ochotni se stěhovat i třeba do jiného kraje. Nejlevnější nemovitosti dnes seženete v Ústeckém, Libereckém nebo Karlovarském kraji. Jenže v krajích, kde jsou byty oproti jiným o mnoho levnější, můžeme mít často problém se sehnáním dobrého pracovního místa. A to je to, co od jejich koupě případné zájemce odrazuje. Dalším levným krajem, a to zejména ze stejných důvodů, je Moravskoslezský kraj. Do značné míry nízké ceny bytů souvisí s nízkou kupní silou tamního obyvatelstva.

S koupí levných bytů v těchto krajích tak začínají pracovat spekulanti. Dnes levný byt do milionu, kterým je často jen nerekonstruovaná garsonka, koupím a za nějaký čas ho prodám za mnohem vyšší cenu. I o takové nemovitosti totiž bude zájem. Musím se však před koupí bytu obeznámit se situací v daném kraji.

Vzhledem k poklesu úrokových sazeb, které byly od doby covidu na vysoké úrovni, dochází také k pomalému zlevňování hypoték. Lidé tak o ně začínají mít znovu zájem. A s rostoucím počtem hypoték poroste i zájem o případné nemovitosti, a to jejich cenu rychle zvýší.

Na to, abychom zjistili, jak se v Česku v jednotlivých krajích zhruba pohybují ceny nemovitostí, slouží cenové mapy. Ty nabízí na webu spousta společností, je však třeba si uvědomit, že takové mapy mohou být značně zkreslené jejich vlastní nabídkou či nabídkou realitních společností, jejichž ceny za nemovitosti se do výpočtu zahrnují. Některé služby jsou tu zdarma, ale abyste na takových webových stránkách získaly relevantní informace, bude se jednat o prémiové služby, které budou již zpoplatněné.

Pořízení vlastní nemovitostí není levná věc, odborníci se však shodují na tom, že vhodnější příležitost, než je právě nyní, už se nám zase dlouho nenaskytne. Jenže lidé teď v Česku řeší spíše to, jak mají vyjít. Za poslední roky se téměř vše, co potřebují k životu, výrazně zdražilo a reálné mzdy až do konce loňského roku klesaly. Možná tak na to většina z nás ani nebude mít.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz