Hlavní obsah
Astrologie

Egyptský horoskop má také dvanáct znamení. Jde ale o starověké bohy. Jste Anubis, Isis nebo Amon-Ra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hunefer / Wikipedia Commons / volné dílo

Astrologie je fenomén, který přetrval války, přírodní katastrofy i změny klimatu. Pro lidi měla tato disciplína vždy velmi zvláštní kouzlo. Každý národ si ale astrologické jevy vykládal tak trochu po svém. O tom svědčí i egyptský horoskop.

Článek

O horoskopy se lidé zajímali už před mnoha tisíci lety. Znamení zvěrokruhu, jaká známe dnes, mají svůj původ v babylonském zvěrokruhu, který vznikl asi 1000 př.n.l. Jenže od té doby byl poměrně značně modifikován a teprve kolem roku 400 př.n.l. počet znamení omezen na dvanáct.

Jenže ne ve všech kulturách se používala znamení, jaká známe my. Existují i starší znamení, která pocházejí ze starého Egypta. Shodu můžeme vidět v tom, že znamení bylo stejně jako dnes. Už Egypťané rozdělovali svůj lid do dvanácti různých znamení. Rozhodně ale nešlo o zvířata tak, jak jsme dnes zvyklí. Každý občan tehdejšího Egypta patřil do znamení jednoho z bohů.

Narodit jste se tak mohli ve znamení Amun-Ra, které reprezentuje nejsilnějšího z bohů a zároveň jejich vládce. Dalšími znamení pak byla Mut, matka světa nebo Geb, bůh země. Povědomá vám určitě budou i znamení bohů jako Osiris, Isis, Thoth, Horus, Anubis, Seth, Bastet nebo Sekhmet. K nim se přidávalo ještě dvanácté znamení, které jako jediné nepředstavovalo božstvo, pro Egypťany však bylo neméně důležité. Jednalo se o znamení Nilu, největšího veletoku starověkého Egypta. A právě Nil měl představovat pro člověka v něm narozeném logiku, smír, umírněnost či moudrost. Stejně jako byl Nil životem a darem pro všechny obyvatele státu.

Přestože se tento horoskop shoduje v počtu znamení, systém přiřazení lidí do znamení nebyl tak jednoduchý jako ten náš. V našem horoskopu máme pro každé znamení jeden časový interval, ve kterém se daná osoba musela narodit, aby do něj patřila. V Egyptě mělo každé znamení dva, některá i tři či čtyři, časové intervaly. Například lidé, kteří se narodili ve znamení Nilu, byli ti, kteří se narodili mezi 1.-7. lednem, 19.-28. září, 1.-7. zářím či 18.-26. listopadem.

Lidé mají obecně některé egyptské bohy spojeny s negativními vlastnostmi. Když se řekne Anubis, bůh podsvětí, představíme si krutého a nemilosrdného vládce podsvětí. Jenže to je obraz, který v nás částečně vybudovaly dobrodružný filmy, které se historie zpravidla zase tolik nedrží. Ti, co se narodí ve znamení Anubise, tedy mezi 8.-27. května a 29. červnem až 13. červencem jsou v zásadě sebevědomí a zvídaví. Jsou to sice introverti, ale za to podávají skvělý pracovní výkon a rádi projevují i svoji kreativitu.

Pokud si najdete své egyptské znamení, je dost pravděpodobné, že se dočtete úplně jinou charakteristiku, než jakou vám předurčilo vaše zvířecí znamení. Možná ale právě znamení egyptského horoskopu budou na vaši povahu sedět více než klasická znamení zodiaku. Astrologie včetně znamení narození a horoskopů je věda dosti neurčitá závisející na subjektivní prezentaci faktů. Takže si každý z nás může vybrat, čemu chce věřit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz