Hlavní obsah
Jídlo a pití

Elfský med je jeden z nejdražších na světě a často je přirovnáván ke zlatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Odintsov / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Když se řekne zlato, vybaví se nám něco, co má hodně vysokou cenu. Vždyť už v pohádce „Sůl na zlato“ přirovnávaly Maruščiny sestry svou lásku k otci ke zlatu a drahému kamení. Jenže existují i potraviny, které mají doslova cenu zlata.

Článek

Med miluje mnoho dětí i dospělých. Je produktem včel a často se o něm říká, že je tím pravým pro naše zdraví. A jako lék ho využívaly už starověké civilizace před mnoha tisíci lety. Med dnes oceníme zejména při nachlazení, kdy si ho po lžičkách přidáváme do čaje. Existují levnější i dražší medy, které běžně seženeme v supermarketech, u včelařů nebo ve specializovaných prodejnách. Na elfský med jste ale možná nikdy nenarazili. Je totiž jedním z nejdražších medů na světě.

Elfský med pochází z Turecka, dovolenkového ráje mnoha evropských národů. Abdulkadir Gunduz ho poprvé objevil v jednom z místních údolí. Sledoval tehdy letovou dráhu včel, která ho zavedla až do útrob skrytých jeskyň, kam se lidé běžně nedostali. A právě tam našel zásoby medu od divokých včel.

Nalezený med dostal pojmenování elvish honey, pod kterým je znám ve světě. My jej do češtiny překládáme jako elfský med. Následné testy nalezeného medu prokázaly, že med je daleko bohatší na minerální látky, a tedy i mnohem zdravější než běžný med. Staří bylo odhadnuto na 7 let.

Když se jednalo o novinku, byli Turci schopní prodat jeden kilogram takového medu i za 28 tisíc eur, což by při dnešním přepočtu bylo něco okolo 700 tisíc korun. Důvodů, proč je tento med tak drahý, je hned několik. Za prvé je to naprostá unikátnost tohoto produktu, který nikde jinde neseženete. Za druhé je jeho množství omezené nálezy v jeskynních komplexech. A za třetí se med získává z jeskyň, které v určitých místech dosahují hloubky až 1 800 metrů pod hladinou světového oceánu. Jeho získávání je tak značně náročné i nákladné a přirovnává se k nákladnosti nalezení zlatonosných žil.

Jak se med stával ve světě známějším a docházelo k objevům nových nalezišť, cena začala pomalu klesat. V posledních letech se ustálila na 6800 dolarech za kilogram, což z něj dělá druhý nejdražší med na světě, který koupíte v přepočtu za přibližně 156 tisíc korun. Dražší už je jen Centauri Honey pocházející také z Turecka. Jeho cena přesahuje 10 tisíc dolarů za kilogram.

Med se v praxi používá jako lék na různé nemoci, vyrábějí se z něj tinktury a léčivé masti. Je velmi sladký a chuťově lahodný. Dle vyjádření lékařů svým složením připomíná lidskou plazmu. Obsahuje velké množství látek prospěšných pro lidský organismus.

Trh s elfským medem byl ale bohužel zahlcen padělky, které jsou na první pohled od skutečného elfského medu k nerozeznání. Pokud se pro koupi takto drahého medu rozhodnete, mohlo by se vám tak snadno stát, že si koupíte jen náhražku. Náklady na prokázání autentičnosti elfského medu tak dále zvedají už tak vysokou cenu tohoto zázračného produktu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz