Hlavní obsah
Lidé a společnost

Exorcisté nejsou jen postavy z hororových filmů. Existují a máme je i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro Studio / Creative Commons / Pexels

Exorcismus známe s největší pravděpodobností jen z filmů. I tak ale působí dost šokujícím a neuvěřitelným dojmem. Jenže to není něco, co by si tvůrci vymysleli, aby byl jejich horor ještě temnější. Exorcisté existují a máme je i v Česku.

Článek

Asi nejznámějším filmem, který se problematikou člověka posedlého ďáblem a následným vymítáním zabývá, je V moci ďábla z roku 2005. V originále se ale film jmenuje Exorcism of Emily Rose. Jde o veskrze tajemný a hororový příběh, který se ale podle tvůrců zakládá na reálném příběhu posedlé dívky. Je to ale v dnešní době vůbec možné?

Ve středověku nebyl v církvi exorcismus ničím výjimečným. V dnešní moderní době k němu církev však zaujímá mnohem opatrnější postoj. Nejprve musí být zcela vyloučeno, že jedinec trpí nějakou psychickou poruchou. Nesmí být ani pod vlivem nějakých látek, které by takové chování mohly vyvolat. Pak už je na řadě exorcista. Ten se snaží často zdlouhavým procesem dostat domnělého démona z těla osoby, která je posedlá. Zdá se vám to neuvěřitelné?

Nevěřící nad tím jistě jen zakroutí hlavou, ale exorcisté skutečně existují. To samozřejmě nedokazuje, že existuje i posedlost ďáblem. Ta nebyla nikdy stoprocentně prokázána. Jde ale o to, že lidé, kteří tím, čemu se říká posedlost, trpí, mnohdy dokážou věci, které by člověk ani dokázat neměl. Často jsou stavy posedlosti ďáblem vysvětlovány jako těžká forma schizofrenie. Pokud člověk ve svém nitru skutečně uvěří tomu, že je posedlý, aniž by tomu tak skutečně bylo, začne se tak i chovat. Bude mu vadit kněží, svěcená voda, kříž i další náboženské prvky, protože ví, že jako posedlému mu vadit mají. Takový člověk pak může ublížit i svým nejbližším.

Právě film V moci ďábla je založen na příběhu dívky Anneliese Michel. Ta začala trpět změnami chování, když jí bylo pouhých 14 let. Veškeré známky její nemoci odpovídaly právě schizofrenii. Jenže léky nezabíraly a dívčin stav se stále horšil a příznaky se stupňovaly. Tvrdila, že vídá samotného Satana. To je samozřejmě snadno vysvětlitelné halucinacemi. Ale Anneliese mnohokrát mluvila i cizími jazyky, které se nikdy neučila, tedy je nemohla znát. Mnoho z nich byly mrtvé jazyky. Exorcista, který prováděl vymítání, na ní mluvil latinsky a Anneliese mu v latině odpovídala. Tento exorcistický případ skončil tragédií. Po velkém úsílí exorcisty zemřela Anneliese na podvýživu, vyčerpání a zápal plic ve svých nedožitých 24 letech.

Ač se to zdá neuvěřitelné, exorcismus je v současné době na vzestupu. Dříve existovalo jen několik exorcistů, kteří sídlili ve Vatikánu. Když bylo potřeba, byli vysíláni k jednotlivým případům údajného posednutí. Dnes má každá křesťanská diecéze vlastního exorcistu. A to platí i pro Českou republiku. Máme tu osm diecézí a tedy i osm exorcistů.

Medicína již od dob Anneliese Michel, která zemřela v roce 1976, značně postoupila, takže se daří diagnostikovat větší množství duševních a psychických poruch. Zoufalí rodiče, kterým ale věda nepomůže, se s nadějí nakonec obrátí na exorcistu. Proto tato církevní funkce stále existuje. Dokud věda nedokáže vysvětlit všechny příčiny takového chování a nedokáže člověka všech takových příznaků zbavit, budou tito exorcisté existovat i nadále.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz