Hlavní obsah
Názory a úvahy

Farářka Martina Viktorie Kopecká boří dogma a mění chod samotné církve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála, Benfoto / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Církvev stojí už dlouhá staletí na místě. Příliš pokroku na ní není patrné a stále ulpívá na starých pravidlech a pořádcích. Teď se ale objevila žena, která by toto ustrnutí mohla prolomit.

Článek

Martina Viktorie Kopecká je farářkou Československé církve husitské. Na své svaté poslaní má i náležité vzdělání. Vystudovala totiž psychologii a speciální pedagogiku na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy.

Právě Církev československá husitská je pokroková v mnoha ohledech. Jak vidíme na příkladu Martiny Viktorie Kopecké, farářem se nemusí stát vždy muž, může to být i žena. Což je v katolické církve něco naprosto neslýchané. Podobně je to i s manželstvím. Zatímco katolík musí setrvat v celibátu, faráři a farářky Československé církve husitské se mohou ženit či vdávat a zakládat rodiny.

O Martině Viktorii Kopecká bylo z médií poprvé slyšet v souvislosti s účastí v televizní zábavné a taneční soutěži StarDance, které se zúčastnila v roce 2021. Nejen divák u televizních obrazovek byl doslova v šoku, když ji viděl tancovat v minišatičkách a předvádět přitom figury, které by od farářky čekal jen málokdo. Martina Viktorie Kopecká se toho ale nebála. Ukázala církvi, zejména té strnulé katolické větvi, že pokrok nezastaví a že společnost musí jít dál.

Bylo to od ní velice odvážné a zároveň troufalé, protože pokud by i Československá církev husitská byla ve svých postojích strnulá, mohlo ji to v krajních případech stát i její zaměstnání. A nejen za účast v soutěži, taneční oblečení či figury, ale i za věci, které o sobě prozradila. Jak sama řekla, nemá problém s tím si jít posedět do hospody a přitom popíjet alkohol. Pro církev další zlomový okamžik.

Martina Viktorie Kopecká je farářkou, která své poslání vykonává v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí a také pod její patronaci spadá hřbitovní kaple dr. Karla Farského ve Strašnicích.

O největší šok se ale postarala v uplynulých týdnech. A šok to byl jistě nejen pro ty, co jí znají z televize, ale i pro samotnou církev. Přiznala, že žije se ženou. U takto vysoce postavené církevní hodnostářky je to něco nevídaného, ale pro člověka zároveň pochopitelného. Pokud mají faráři a farářky Československé církve husitské možnost milovat a ženit se či vdávat, proč by měla být Martina Viktorie Kopecká výjimkou. To, že miluje ženu na samotné podstatě věci vůbec nic nemění. Láska je láska, ať už je pohlaví člověka jakékoli.

Mohla by s tím bojovat, ale nikdy by to už nebyla ona. Takhle na sebe může být pyšná za to, že církevní svět zase o něco posunula, ale zejména na to, že si dokázala přiznat, kým ve skutečnosti je, že v sobě nepotlačuje své nitro a že díky tomu může žít plnohodnotný život. Pro mnoho lidí bude vzorem a třeba právě díky jejím slovům a jejím názorům začne do kostela chodit více lidí. Martina Viktorie Kopecká dokázala českou církev za pár let změnit tak, jak to nedokázal nikdo za poslední dlouhá desetiletí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz