Hlavní obsah
Umění a zábava

Franta mimozemšťan je důkazem stagnace české komedie. Legrace stranou, trapnost na scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jakub Prachař

Do kin právě vstoupila nová česká komedie s Jakubem Prachařem v hlavní roli, která je ale rozhodně jen pro silné povahy. Humor, kterým je prosycena, totiž často sklouzává do absolutní trapnosti a degraduje český film.

Článek

Natočit film o mimozemském talíři, který ztroskotá na Moravě, je samo o sobě odvážným krokem. Udělat z toho ale ještě komedii a do hlavní role obsadit Jakuba Prachaře, ze kterého se po setkání s mimozemskou civilizací stane jeden z nich, je doslova filmová sebevražda.

Na filmu se dá vyzdvihnout pouze to, že povahu typicky maloměstských figur vystihuje dokonale. Avšak humor, který nám film nabízí, není dostatečně kvalitní, ba ho film v mnoha fázích zcela absentuje a sklouzává k nevídané trapnosti. Námět to rozhodně nebyl špatný, ale to provedení pohřbilo celý snímek. Dialogy i celý příběh jsou nejen nedomyšlené, jsou doslova odbyté, špatně napsané a zbytečné.

Filmy mohou být praštěné, ba dokonce bláznivé. Ale tady není ani jedno. Jádro příběhu, na kterém by se dal příběh nabalovat prostě chybí. Jiří Langmajer, Filip Březina, Petra Hřebíčková nebo Tereza Ramba podávají standardně výtečný herecký výkon, ale se špatně napsaným scénářem ani oni nic neudělají. V titulní roli mimozemšťana se pak představuje Jakub Prachař, který každou pasáž doslova přehrává, až má divák chuť odejít z kina. Je to afektované, až to člověka ruší od letargie, která film doprovází.

Od těch, kteří zatím film zhlédli, dostal na Česko-slovenské filmové databázi kolem 30 procent, což je až tragicky málo. A právě to svědčí o stagnaci české komedie. Ta se už delší dobu potýká s nedostatkem inovativních témat. Točíme jednu romantickou komedii za druhou, kde se zápletky často podobají jako vejce vejci. Když se nejedná o romantickou komedii, bývá to většinou bláznivá situační komedie plná trapasů, nehod a neštěstí. Ale funguje to. Je to sice neustálé opakování jednoho či dvou témat, na které se nabalují další komediální prvky, avšak výsledek, přestože nenadchne, neurazí.

Jakmile ale sáhneme po něčem inovátorském, jako jsme například v tomto filmu nechali ztroskotat mimozemšťana poblíž Brna, nedokážeme si s takovým tématem poradit. Nevíme, jak ho uchopit, jak ho zpracovat a jak z něj udělat plnohodnotný film. To, co totiž vidíme ve Frantovi mimozemšťanovi, rozhodně plnohodnotné není.

Naštěstí ale vývoj českých komedií neurčuje směr vývoje celé naší kinematografie. V jiných žánrech jde český film stále dopředu a daří se nám točit opravdu kvalitní filmy na neotřelá a zajímavá témata. Snad chytne druhý dech i Čechy tolik milovaná komedie. Byla by totiž škoda, abychom nenavázali na tradici starých českých komedií, v nichž jsme vynikali jak za první republiky, zmiňme zejména komedie s Vlastou Burianem, tak i za dob komunistického režimu nevyjímaje 90. léta, kdy vznikla jedna z nejlepších českých komedií všech dob, legendární Pelíšky.

Zpracováno na základě:

RECENZE: Rodáci s vidlemi. Franta mimozemšťan přistál v Babovřeskách - iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz