Hlavní obsah
Lidé a společnost

Frontman skupiny Mandrage Vítek Starý padl na dno, údajně přišel o nohu a nyní žije obyčejný život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: BajaSt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kapela Mandrage při vystoupení

Mandrage byla jednou z nejúspěšnějších českých hudebních kapel 21. století. Její frontman se ale potýkal se závislostí na drogách, která zapříčinila její rozpad. Pak zmizel z veřejného života a dlouho o něm nebylo slyšet.

Článek

Vít Starý se narodil v Plzni v roce 1989 do rodiny hudebně založeného otce, který ho k hudbě vedl od mládí. Vítek hrál na kytaru a na koncertě poprvé vystoupil, když mu bylo pouhých 12 let. Už během studií pak Vítek Starý vytvořil hudební duo s Matyášem Vondrou. Postupně ale kapela začala nabírat další členy a vznikla skupina Mandrage v podobě, v jaké ji známe.

První album vydali Mandrage již v roce 2007 a Vítek Starý se hudbě po střední škole začal věnovat naplno. Slavnou se kapela stala ale až se svým druhým albem Hledá se žena, které vyšlo v roce 2009. A pak už slavila jen úspěchy. V roce 2011 získala kapela dokonce ocenění Skupiny roku na předávání Cen Anděl. Skupina ale bodovala i v Českém slavíku.

Na rok 2019 a 2020 měla kapela naplánované velké turné, avšak oznámila, že jakmile toto turné skončí, dají si Mandrage pauzu, aby si Vítek Starý mohl dořešit své dlouhodobé problémy. Jenže Vít Starý s kapelou přestal komunikovat, a tak se skupina ještě před začátkem turné rozhodla k razantnímu kroku. Konec kapely mohli fanoušci oplakat alespoň na jediném koncertu turné, který se odehrál v pražském Foru Karlin, přestože Vítek Starý na něm nebyl přítomen. Místo něj se zpěvu ujal Adam Mišík a Mirai Navrátil.

Na povrch se postupně začaly dostávat informace o tom, že Vít Starý bojuje se závislostí na drogách. To ostatně členové kapely věděli už delší dobu a fanoušci to tušili již od roku 2019, kdy Vítek vystoupil živě se svojí kapelu v O2 areně. Tehdy svým vzhledem fanoušky totiž doslova vyděsil a o jeho závislosti se začalo hovořit veřejně.

Po rozpadu kapely se Vít Starý stáhl z veřejného života a několik let o něm nebylo slyšet. Objevovaly se sice informace o jeho zdravotním stavu, ale nikdo nevěděl, jak na tom je ve skutečnosti. Až teprve v závěru roku 2022 se objevila informace, že kvůli zanedbané cukrovce přišel zpěvák o nohu, která mu musela být amputována. Pro fanoušky to byl v té době šok, který jen potvrdil, že návrat jejich milované kapely se už asi neuskuteční. Později však někteří lidé ze zpěvákova blízkého okolí začali tvrdit opak. Že měl sice zpěvák problémy s dolními končetinami, k žádné amputaci ale nedošlo. Dodnes je to tak trochu záhadou a nikdo neví, jak to tehdy bylo.

Vít Starý svou závislost dlouho zanedbával. Nakonec však zvítězil zdravý rozum a Vítek se svými démony začal bojovat. A vypadá to, že se mu to daří. Nedávno totiž Pepa Bolan, taktéž člen původního složení skupiny Mandrage, zveřejnil na svém instagramovém profilu společnou fotografii s Vítkem, který vypadá mnohem lépe, než jak si ho mohou fanoušci pamatovat z jeho posledního vystoupení v O2 areně.

Ještě určitě není vyhráno, ale vypadá to, že Vítek se svojí závislostí bojuje naplno a že by návrat kapely Mandrage nemusel být jen nereálným přáním fanoušků.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vít Starý

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz