Hlavní obsah
Lidé a společnost

Generace Z se mění: Mladí utrácí své úspory a užívají si života, protože mají strach z budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Každá generace má své odlišnosti a v průběhu let se mění. Zatím ale bylo pro všechny generace důležité bydlení a rodina. Nová generace si chce užívat luxusu a na budoucnost nemyslí.

Článek

Generace Z se někdy označuje jako internetová generace nebo generace nového tisíciletí. Spadají do ní všichni, kdo se narodili od poloviny 90. let do roku 2010. Nejstarším členům generace Z je tak dnes necelých třicet let, ty nejmladší jsou ještě na základní škole. V jiných terminologiích se do generace Z řadí mladí až od roku 2000.

Pokud budeme zkoumat klasickou definici této generace, pak dojdeme k závěru, že jsou to lidé, kteří žijí v online světě, svůj život sdílí s ostatními pomocí sociálních sítí, kam uveřejňují svoje příspěvky často i bez rozmyslu, čehož mohou později litovat. Bez mobilního telefonu a připojení k internetu se cítí frustrování a projevují se u nich často deprese. Na druhou stranu je tato generace mnohem tolerantnější, než byla ta předchozí. Naprosto nepochopitelný je pro ně rasismus, podporují komunitu LGBT+ a celkově řeší více i mezilidské vztahy. V životě potřebují rychlé, někdy doslova okamžité reakce.

Jenže spolu s dobou se vyvíjí i tato generace. Předchozí generace X a i starší příslušníci této generace přemýšlel hodně o budoucnosti a o potřebě zajistit si vlastní bydlení, kde by mohly žít se svou rodinou. Stoupající cena nemovitostí ale donutila generaci Z k přehodnocení této situace. Čím dál více jejich členů bere vlastní bydlení jako něco nedostupného, na co nikdy nebudou mít. Smiřují se tedy s životy v nájmu.

Stejně tak se začínají chovat i ke svým úsporám. Nevidí smysl v tom si spořit, když peníze tak rychle ztrácejí hodnotu. Je lepší je utratit za něco, co jim udělá radost. Uchylují se tak často k nákupům luxusního zboží, užívají si drahé dovolené. Užívání si života, dokud to jde, je celkově tím nejznatelnějším trendem, který se u nich začal projevovat. Utrácejí peníze za věci, které vlastně nepotřebují. Z takového chování si ale výčitky nedělají. Doba, kdy budou mít děti, je totiž ještě daleko. Generace Z silně prožívá to, co se kolem nich děje. Sociální nejistota, politická situace, propad ekonomiky, globální oteplování, nepokoje po celém světě. To vše jim říká, že budoucnost je nejistá, tak proč ztrácet roky života tím, že si budou šetřit.

Starším generacím přijde jejich přístup nanejvýš nezodpovědně, na druhou stranu se generaci Z ale nemůžeme divit. Není to jejich vina. K takovému chování je z velké části dohnal stav světa, ve kterém žijeme. A zatím to nevypadá, že by se situace mohla brzy změnit. Je tedy dost pravděpodobné, že se k podobnému chování bude uchylovat stále více příslušníků této generace.

Generace Z trpí ztrátou jistoty, kterou jsme my považovali za samozřejmou. Jejich budoucnost je nejistá, a proto chtějí žít teď a tady a vychutnávat kouzlo okamžiku. Snahu ušetřit si na vlastní bydlení už předem vzdali.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz