Hlavní obsah
Lidé a společnost

Harvardský profesor John Mack: Zkoumal UFO a učinil převratné poznatky. Pak byl sražen automobilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stuart Conway / Wikipedia Commons / volné dílo

Problematika UFO zajímá lidskou rasu už po desetiletí. Vždyť kdo by nechtěl znát odpověď na otázku, zda jsme ve vesmíru sami. Absolvent Harvardu a vážený profesor John Mack se do toho ponořil naplno. Jenže předčasně zemřel.

Článek

John E. Mack se narodil v roce 1929 a byl americkým psychiatrem, spisovatelem a profesorem psychiatrie na Harvardské lékařské škole. Je nositelem Pulitzerovy ceny. Ve své vědecké práci se zabýval především dětmi, jejich sebevraždami během dospívání a závislostmi na drogách. Později se ale začal věnovat psychologii mimozemských únosů.

Na začátku 90. let John Mack způsobil ve své rodné Americe velké pozdvižení. Pro všechny bylo velkým šokem, když se absolvent Harvardu a uznávaný vědec pustil do výzkumu UFO, setkání lidí s mimozemskou civilizací a mimozemských únosů. Jako každý vědec k tomu ale nejprve přistupoval skepticky. Ty, kteří se údajně setkali s mimozemšťany, nebo jimi byli uneseni, podrobuje výslechu a snaží se přijít na to, co za jejich výpověďmi stojí. Je přesvědčen, že tyto jejich představy jsou jen výtvorem jejich vlastní psychiky a že tito lidé trpí nějakou psychickou poruchou.

Jak ale takové lidi zkoumá, zjišťuje, že skutečně žádnou psychickou poruchou netrpí, proto by se jejich tvrzení mohla zakládat na reálné události či zkušenosti. To ho postupně vede k tomu, že začíná zpochybňovat to, čemu celý život věřil, tedy že UFO neexistuje. Stává se z něj zarytý obhájce existence mimozemských tvorů a potvrzuje i mimozemské únosy. Pokud někde k takovému údajnému případu došlo, John Mack jeho účastníky okamžitě podrobuje zkoumání.

Jeho kolegům z Harvardu se ale jeho názory nelíbí, a tak se snaží o jeho diskreditaci. Pomluvy kolegů však vyvrací a pokračuje ve svém pátrání. Jenže je jeho bádání nadobro zmařeno na podzim roku 2004. Tehdy se John Mack vracel do hotelu z večeře s přáteli. Do hotelu však nedorazil. Byl sražen vozidlem, které řídil opilý muž. Krátce na to v nemocnici zemřel.

Svět ufologů jeho náhlá smrt nesmírně zajímá, protože příliš mnoho ufologů umírá nepřirozenou smrtí a kolem jejich příčiny se rojí spekulace. John Mack totiž jen pár dnů před smrtí komunikoval se svým literárním agentem a předal mu návrhy k nové knize. Toto dílo se mělo zabývat Mackovou komunikací s mrtvými a zveřejněním převratných faktů v tomto oboru.

Také se vyrojily spekulace, že John Mack byl v kontaktu s americkou tajnou službou CIA. Důvod jejich vzájemného kontaktu však zůstává neobjasněn. Nejpravděpodobnější teorií je to, že pracoval pro CIA jako konzultant na mimozemské technologie. Objevují se ale i názory, že pro CIA pracoval na tajném projektu.

Pro rodinu Johna Macka byla nehoda uzavřena. Přijala omluvu opilého řidiče a pohřbila svého váženého člena. Ufologové se ale dodnes domnívají, že John Mack věděl o UFO až příliš, a proto musel zemřít. Jak to skutečně bylo, už se asi nedozvíme. Přesto za Johnem Mackem zůstávají poznatky jeho tvrdé práce a spousta výzkumů setkání s mimozemšťany, jejichž závěry nelze jen tak lehko vyvrátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Harvard University

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz